Грета Тунберг внесе жалба в ООН за спешни мерки за опазване на климата

09:40, 24 сеп 19 / Свят 25 1931 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Грета Тунберг, 16-годишната шведска активистка за климата, заедно с още 15 тийнейджъри от целия свят подадоха официална жалба в Комитета за правата на детето на ООН. Активистите поискаха организацията и правителствата да предприемат спешни мерки за опазване на околната среда, заяви пресслужбата на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Жалбата е насочена към Германия, Франция, Турция, Аржентина и Бразилия, които според Тунберг не правят достатъчно, за да спрат глобалното затопляне.

Тунберг пред ООН: Вие откраднахте моите мечти и детството ми

"Промяната трябва да се случи сега, ако искаме да избегнем най-тежките последици. Климатичната криза не е само времето. Това означава също, липса на храна и липса на вода, места, на които не може да се живее и бежанци заради тях. Страшно е!", заяви Тунберг на пресконференция след речта си пред ООН.

Жалбата се фокусира върху т.нар. незадължителен протокол - механизъм, който позволява на деца или възрастни от тяхно име да се обръщат директно към ООН, за да подадат жалба до Комитета по правата на детето, ако смятат, че техните права са нарушени.

Хиляди ученици от цял свят излизат на климатична стачка по призив на Грета Тунберг

„Преди 30 години световните лидери поеха исторически ангажимент към децата в света, като приеха Конвенцията за правата на детето. Днес децата по света носят отговорност за този ангажимент. Ние изцяло подкрепяме децата да упражняват правата си и да заемат позиция. Промяната на климата ще повлияе всяко едно от тях. Не се учудвайте, че те се обединяват, за да се борят, "каза заместник-изпълнителният директор на УНИЦЕФ Шарлот Петри Горнитцка.

В отговор на трогателна реч на Тунберг в Общото събрание на ООН президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че младият активист има светло бъдеще. "Тя изглежда като много щастливо младо момиче, което очаква с нетърпение светло и прекрасно бъдеще. Толкова е хубаво да се види!" Тръмп написа в Тwitter.

Миналата седмица над 4 милиона души в 161 държави взеха участие в Глобалния климатичен протест в целия свят преди срещата на върха на ООН за климата през 2019 година, вдъхновена от Тунберг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама