ЕП даде зелена светлина за преговори по пакета „Мобилност“ (Обновена)

12:57, 24 сеп 19 / Свят 25 3440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

публикувана 9:27, обновена 12:54 

Транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, съобщи БНР. След вота евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов и постоянен член на транспортната комисия, коментира гласуването така: "Не беше нещо неочаквано, предвид миналоседмичния вот, така че ние се подготвихме за този сценарий и от тук нататък следва изпращане на тези досиета на междуинституционален дебат, и нашата основна амбиция остава в търсене и намиране на някакъв компромисен вариант".

Комисията по транспорт в ЕП гласува дали да даде зелена светлина по пакета "Мобилност"

От своя страна евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков заяви, че категорично трябва да отпаднат клаузите за връщането на водача и на превозното средство в страната-отправна точка. "С другото трябва да намерим компромис до степен, в която бизнесът да продължи да работи добре и да се развива", добави той.

Миналата седмица транспортната комисия отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията. 

По-късно министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната отправна точка на всеки 4 седмици, като се базира на въглеродните емисии, които такова действие би причинило.

Росен Желязков атакува пакета „Мобилност“ като вреден за климата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама