Румен Драганов: 100 млн. лв. ще е загубата за нашия туризъм от фалита на "Томас Кук"

09:52, 24 сеп 19 25 1285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора "Томас Кук", каза в сутрешния блок на БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма.

Хотелиери: Банкрутът на „Томас Кук” може да доведе и до фалити у нас

Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери е от порядъка на 36 млн. евро, което означава, че сумарно заедно със загубите, които ще претърпим в следствие на това, че няма да пристигнат туристи сега до 8 октомври, когато беше планирана програмата на "Томас Кук", всички полети са отменени, така и по зимната програма, а сещо така и с това, че договорите, които бяха сключени за следващия летен сезон 2020 г. няма да се случат. Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм, заяви Драганов.

Той подчерта, че "такова нещо не се е случвало в историята на туризма".

Най-голямата акция започна вчера за спасяване на английски туристи, които са по света. Те са 150 хил. тези, които трябва да бъдат превозени в тези няколко дни. Ще бъдем свидетели на една изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд, за кпойто ние многократно сме повтаряли, че България трябва да създаде такъв гаранционен фонд вместо системата за застраховки, която само източва туроператорите. Докато тук цялата "Операция Матерхорн" е за сметка на Томас Кук, фактически това са парите на тези туристи, които остават в гаранционния фонд докато те се върнат във Великобритания. Практически нито една стотинка няма да бъде похарчена от Британското правителство или от другите туроператори преди да бъде проведена тази "Операция Матерхорн", заяви Румен Драганов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама