Акцент на деня: Ще ударили ли фалитът на "Томас Кук" туристическия ни сезон?

17:30, 24 сеп 19 25 5103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Фалитът на втория най-голям британски туроператор ще се отрази тежко на българския туристически бизнес и на двете ни чартърни летища. Компанията държи 50% от полетите към летищата на Бургас и Варна.

Плащанията, които се очакват за този сезон, все още не са постъпили. За това този случай има нужда от съвместни – между Министерството на туризма, между дипломатическите представители на Великобритания и на бизнеса – общи усилия за справяне със ситуацията, смятат от Националния борд по туризъм.

Организацията има готовност да помогне за уреждане на плащанията, които туроператорите ще търсят.

Този казус отново отваря темата за това в готовност ли е българската държава и българският туристически бизнес да създадат фонд, който да гарантира във всеки един момент, ако български граждани са поставени в аналогична ситуация, тяхното прибиране в България в рамките на дни, коментират от там.

От днес започна транспортирането на британските туристи, които са пристигнали на почивка с полети на „Томас Кук“. Засегнатите от фалита туристи у нас са над 2000. Повечето от тях са на почивка в „Слънчев бряг”, малка част са на „Златни пясъци”.

Общо около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора "Томас Кук", смята Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма.

Той подчерта, че "такова нещо не се е случвало в историята на туризма".

Министърът на туризма се среща днес с представители на бранша. Обещанията на компанията са да се разплати за туристите, които са на почивка сега. За старите задължения тепърва ще се търси вариант.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация съобщи, че от осем години не работи с фалиралия британския туроператор "Томас Кук". Причината е била в забавяне плащанията с месеци наред, коментира Веселин Налбантов от асоциацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама