Шефове на „Volkswagen“ обвинени за манипулиране на пазарите с „Дизелгейт“

14:47, 24 сеп 19 / Свят 25 1841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската прокуратура обвини изпълнителния директор на „Volkswagen“ Херберт Диес и председателя Ханс Дитер Пьотш, заедно с бившия изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, в манипулация на пазара във връзка със скандала с дизеловите емисии, който избухна през 2015 г.

Прокурорите в Брауншвайг съобщиха, че тримата са обвинени, че умишлено са информирали пазарите твърде късно за разходите за компанията, които биха произтекли от скандала. Това означава, че те са повлияли неправилно върху цената на акциите на компанията.

Винтеркорн подаде оставка малко след като скандалът стана публичен.

„Volkswagen“ плаща 80 млн. евро в Австралия за дизеловия скандал

Този ход означава, че триото е на прага на съдебен процес, както стана с Руперт Щадлер, бивш шеф на дъщерното дружество „Audi“, който беше обвинен от мюнхенските прокурори през юли.

Става дума за станали публично достояние през 2015 г. скандал за манипулиране на 11 млн. автомобили от обединяващата 12 марки група на „Volkswagen“, за да бъдат заблудени тестовете на регулаторите за емисии.

Софтуер за контрол на двигателя активира системи за намаляване на отделянето на вредни азотни оксиди (NOx) само при лабораторни условия, като същевременно им позволява да надвишават законовите граници с до 40 пъти при реално шофиране.

Диес, Винтеркорн и Пьотш – всичките те са били в управителния съвет през 2015 г. - не информират инвеститорите за измамата, докато не узнават за това и за огромните финансови рискове за компанията, „срещу законното им задължение“, заявиха прокурорите.

Диес управлява „Volkswagen“ от април 2018 г., но се присъедини към борда като шеф на марката през 2015 г. В началото на септември той каза приед Франс прес по време на автомобилното изложение във Франкфурт, че не стои под въпрос, че ще се оттегли, ако бъде обвинен.

Винтеркорн водеше концерна от 2007 до 2015 г., като се оттегли скоро след избухването на „дизелгейт“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама