Ердоган: Турция не може сама да понесе тежестта на сирийските бежанци

19:47, 24 сеп 19 / Свят 25 2401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес на сесия на Общото събрание на ООН, че Турция не може сама да понесе тежестта на сирийските бежанци и повтори призива за създаване на зона за сигурност в Североизточна Сирия, предаде ДПА, цитирана от „24 часа“.

„Турция може да препрати един до два милиона сирийски бежанци в тази зона”, каза Ердоган.

Той призова и за "мирен коридор", широк 30 и дълъг 480 километра, като добави, че в зоната може да бъдат преместени 3 милиона бежанци, ако тя бъде разширена до Деир аз Зур и Ракка в Сирия.

Тръмп: Бъдещето е на патриотите, а не на глобалистите

Ердоган отново предупреди, че ако "зоната за сигурност", планирана заедно със САЩ, не бъде установена до края на септември, Турция ще трябва да приложи "собствени планове за действие".

Турският президент призова още за реформиране на Съвета за сигурност на ООН. "Отново заявявам, че светът е повече от пет държави. Отдавна е дошло време за преразглеждане на подходите, реформиране на организациите и правилата. Трябва незабавно да се направят кардинални реформи в дейността на Съвета за сигурност на ООН, за да се постигне справедливост на международната арена", каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама