Съюзът на съдиите призова членовете на Съдийската колегия на ВСС да подадат оставка

12:45, 25 сеп 19 25 1777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съюзът на съдиите в България, който се оглавява от Калин Калпакчиев, председател на съдебния състав, постановил предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман, призова членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да подадат оставка.

Протести и искания за уволнения заради предсрочното освобождаване на Полфрийман

Позицията на членовете на Съдийската колегия, че "споделят усещането за нарушен баланс между правото и справедливостта на близките на убития от Полфрийман студент Андрей Монов" според най-голямата магистратска организация, "руши основни устои на правовата държава, каквито са върховенството на закона и независимостта на съдебната власт".

Според съсловната организация с позицията си по казуса с предсрочното пускане от затвора на австралиеца кадровиците са нарушили независимостта на съдебната власт.

"Съдийската колегия не само не изпълнява законовото си задължение да осигурява и отстоява съдийската независимост, но и се е присъединила към безпрецедентния политически и обществен натиск върху съдебния състав, произнесъл се за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман", пишат от Съюза на съдиите

Магистратите посочват, че обсъждането и обоснованата критика на съдебни актове са не само допустими, но и желани в едно демократично общество, но обръщат внимание, че личните нападки и заплахи към съдията или съдебния състав, постановил съответния съдебен акт, включително и за физическа саморазправа, са абсолютно недопустими. Те подчертават, че именно в такива случаи съдията трябва да получи безапелационна и твърда подкрепа от Висшия съдебен съвет, тъй като само по този начин се утвърждава върховенството на закона и независимостта на съда.  

"Вместо това българският съдия получава от ВСС ясен и категоричен знак, че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване", отбелязват от съсловната организация. 

Съюзът на съдиите заявява, че действия на съдийската колегиа на ВСС като са в разрез с принципите на демократичната правова държава и представляват и грубо неизпълнение на служебните им задължения.

Междувременно днес стана ясно, че председателят на Софийския градски съд е разпоредил делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман да бъде изпратено незабавно на Върховния касационен съд. Очаква се ВКС публично, пред журналисти, да разпредели разглеждането на съдебен състав.

Припомняме, че във вторник главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяваване на делото за освобождаването на ПолфрийманСпоред Цацаров съдебният акт е незаконен по две причини - първата - според закона съдът трябва да се произнесе с решение, а не с определение, както е направил. Втората, според главния прокурор част от съдебния състав е обвързан с организация, която е дала становище по казуса и е трябвало да си направят самоотводи. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама