Премиерът бе удостоен с почетен знак от Университета за чужди езици в Сеул

11:06, 26 сеп 19 / Политика 25 1749 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения от вицепрезидента на Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул Чу Ки-сонг. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Убеден съм, че отношенията между България и Република Корея ще се развият много бързо в редица сфери след днешните разговори – и в областта на енергетиката, и на туризма, машиностроенето. Затова трябват кадри“, каза премиерът Борисов пред корейските студентите, които изучават български език в Сеул. Министър-председателят посочи, че е заявил пред корейския си колега Ли Нак-йон, че няма по-добро и красиво събитие, с което догодина да се отбележи 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, от един голям корейски завод в България.

Южна Корея поиска участие в изграждането на инсталацията за RDF-гориво на София (ОБНОВЕНА)

Пред студенти на университета „Ханкук“ премиерът Борисов отбеляза, че през последната година и половина се откри Глобалният мозъчен тръст на Китай в София, а преди три месеца бе открит офис на Световната банка в България като такива има два - в Индия и в София.

„Европейската комисия даде много добър ресор за България – свързан именно с това, което правим и днес в Корея – образование, иновации, спорт, култура, университети, академии. Това е ресор на бъдещето“, акцентира министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че от вчера българин е начело на МВФ - Кристалина Георгиева.

Страната ни отново бе избрана да председателства Берлинския процес догодина. Казвам отново – не в буквалния смисъл, но преди само една година председателствахме Съвета на ЕС и тогава в София се проведе Срещата на върха за Западните Балкани. Даде се даде тласък за мира и за по-нататъшните стъпки за приемането им в ЕС“, заяви премиерът Борисов пред корейските студенти. Той акцентира, че ще се подходи подобаващо към обмена на студенти и преподаватели между Софийския университет и сеулския „Ханкук“. От началото на следващата учебна година се предвижда да има реципрочност между двете държави и по отношение на стипендиите.

Министър-председателят Бойко Борисов подари книги на Катедрата по българистика в университета в Сеул и пожела успех на студентите. Те от своя страна го удостоиха с плакет за признание за приноса му към развитието на българската студентска програма в „Ханкук“ и за продължаване на добрите отношения между Република Корея и Република България.

През 2005 г. в университета в Сеул е създадена Катедра по грецистика и българистика. Всяка година около 15-20 корейски студенти се записват да изучават български език. Те получават знания по българска политика, икономика, култура и  традиции. Част от тях пътуват всяка година за академичен обмен в България в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и във Великотърновския университет. През 2019 г. в университета в „Ханкук“ е създаден и Център по българистика (Asian Hub Center for Bulgarian Studies- ACBS).

В България корейски език се изучава в Центъра по източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски“ в специалността „Кореистика“ от 1995 г. с преподавател, изпратен от Република Корея. Корейски език се изучава от осми клас и в 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София от учебната 2011/2012 година. Това е първото училище в Европа, в което  има редовно обучение по корейски език.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама