Съдийската колегия на ВСС призова за въздържане от провокации по случая с Джок Полфрийман

11:39, 27 сеп 19 25 2075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдийската колегия на ВСС призова за въздържане от провокации и зачитане на независимостта на съдиите по случая с Джок Полфрийман. От колегията съобщиха, че следят със загриженост продължаващото ескалиране на общественото напрежение по повод условното предсрочно освобождаване на австралиеца.

Магистратите отбелязаха, че независимостта не е прерогатив на съдебната власт и привилегия на отделния съдия, а съществува в интерес на тези, които търсят или очакват правосъдие. Независимостта на съдиите не е безусловна и при осъществяване на функциите си българските магистрати се подчиняват само на закона,  посочват още те.

Съюзът на съдиите призова членовете на Съдийската колегия на ВСС да подадат оставка

От Съдийската колегия на ВСС отговориха на критиките на Съюза на съдиите в България, че не изпълняват задълженията си да отстояват независимостта на магистратите. Те заявяват, че когато представители на изпълнителната и законодателната власт, политически партии или медийни публикации създават съмнения за почтеността на магистратите и за наличие на корупционни практики, с цел защита на магистратите и запазване на доверието в съдебната система, твърденията трябва да бъдат проверени и разследвани и точно това е причина колегията да сезира Инспектората на ВСС за проверка по  случая Полфрийман.

Граждани протестираха срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

От колегията обаче са категорични, че е недопустимо отправянето на обиди, клевети и манипулации, поставящи под въпрос професионалната компетентност на съдия, както и призиви за саморазправа със магистратите, на което сме свидетели към настоящия момент.

„Призоваваме българското общество да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт“, пишат магистратите.

Ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа, поради което Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към всички с молба да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама