Мобилно приложение ще помага при броенето на гласовете на местните избори

08:32, 30 сеп 19 25 2631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ново мобилно приложение ще помага на избирателните комисии при броенето на гласовете. Това обясни проф. Михаил Константинов от "Информационн обслужване" по Нова телевизия.

Изборите, които предстоят, няма да са по-сложни от тези, които се проведоха преди 4 години. Единствената разлика е в това, че преди 4 години партиите и коалициите, които се явявали, са били 45, а този път са 66. Това означава, че обемът на информацията ще е по-голям, отбеляза проф. Константинов.

„Най-важната задача в момента е да се обучат комисиите. Поне 1-2 трябва да знаят как се попълва протокол”, обясни проф. Константинов. „Този път имаме една техническа придобивка – едно мобилно приложение, което ще позволи на комисиите, още преди да тръгнат към общинските комисии, да проверят дали са им изпълнени контролите. Това е или числово равенство, или неравенство, което трябва да е изпълнено, за да бъде протоколът коректен”, допълни той.

Проф. Константинов обясни, че проблемите, които възникнаха при предаването на протоколите в „Арена Армеец” преди 4 години, са се получили, тъй като комисиите са били връщани многократно. А е имало и комисия, връщана 45 пъти.

„Това не представлява обработка на резултатите. Нашите избори не могат да бъдат хакнати. Американските може, френските може, нашите не може. Информацията се пренася на флашка. Не са свързани машините с интернет”, обясни проф. Константинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама