Проф. Начев: Нямаме реално остойностяване на медицинската услуга

07:50, 02 окт 19 25 1966 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заплащането на медицинските сестри е много различно като стойност в различните болници. За голямо съжаление, заплащането се определя по много различен начин. Това заяви проф. Генчо Начев, директор на болница "Света Екатерина" пред БНТ.

То трябва да е следствие от приходната и разходната част на една болница. Всеки има право на протест в държавата, сестрите протестират, защото смятат, че тяхното възнаграждение не е съобразено с усилията и уменията, които притежават. Ако една сестра работи в реанимация, то трябва да е по-високо от тази, която работи в кабинет”, коментира Начев.

Втора колективна оставка на медицински сестри от болницата в Карлово

България няма реално остойностяване на медицинската услуга. Това го говорим от 10-15 години. Има пътеки, които не са променяни от 2000-2001 г. досега. Докато не се остойностят реално медицинските услуги, не можем да кажем много или малко са парите. Дотогава парите потъват като вода в пясък“, заяви той.

Проф. Начев призова да се засили контролът върху това да не се извършват фиктивни дейности по клинични пътеки. Според него лекарите не протестират, защото имат възможност за кариерно развитие.

По думите му има регламентирани доплащания, но минимум 20% са нереглементираните, което е нарушение на закона. В тази насока според проф. Начев е за задължително въвеждане на Здравна карта на пациентите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама