Новите смартфони на Huawei губят достъп до инсталиране на приложенията на Google

17:40, 02 окт 19 / Свят 25 2347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартиралите неотдавна най-нови смартфони Mate 30 на Huawei са загубили достъпа си за ръчно инсталиране на приложения за операционната система Android на Google, съобщи агенция Блумбърг.

Анализаторът по сигурността Джон Ву е публикувал във вторник в своя блог как потребителите на Huawei Mate 30 Pro биха успели ръчно да изтеглят и инсталират приложения на Google, въпреки влизането на компанията в т.нар. "черен списък" на САЩ, който забранява на китайски фирми да използва американски компоненти и софтуер, предаде БНР.

Вследствие на тези разкрития обаче, устройствата Mate 30, направени да работят с най-новите 5G мобилни мрежи, са загубили тяхното разрешение за ръчно инсталиране на Android приложения, както съобщават редица смартфон експерти, посочва Блумбърг.

Mate 30 е водещият смартфон флагман на Huawei, който беше пуснат на пазара през миналия месец, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп ефективно постави компанията в своя "черен списък" в средата на май, твърдейки, че тя е замесена в дейности, които компрометират националната сигурност на САЩ - обвинение, отречено многократно от китайският технологичен гигант.

Според анализаторът Джон Ву "системната рамка в операционната система на Huawei има "задна вратичка", която позволява на разрешени приложения да бъдат маркирани не като потребителски, а като системни приложения". Този процес позволяваше на смартфоните Mate 30 да стартират популярни приложения като Google Maps и Gmail, които в противен случай няма да бъдат разрешени, посочи Блумбърг.

Според финансовата информационна агенция, лесно за използване приложение, позволяващо инсталирането на приложения и услуги на Google на Mate 30 Pro, наречено LZPlay, се е появило заедно с пускането на новия смартфон на пазара, но то е изчезнало след публикацията на Джон Ву. Само компанията Google е в състояние да извърши тази промяна чрез своята система за проверка за злоупотреба SafetyNet, допълва Блумбърг.

По повод тази информация от Huawei България съобщиха, че серията смартфони на Huawei Mate 30 няма предварително инсталиран GMS (Google Mobile Services) и Huawei няма нищо общо с www.lzplay.net.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама