Първо заседание на анкетната комисия по казуса „БНР“

07:10, 03 окт 19 25 2489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес ще се проведе първото заседание на създадената от парламента анкетна комисия за изясняване на фактите около спирането на програма „Хоризонт“ на БНР. Ще се обсъжда и имало ли е политически натиск върху ръководството на националното радио и журналисти, работещи там.

Комисията е създадена за срок от два месеца, а в състава ѝ влизат 10 членове - по двама от всяка парламентарна група. Неин председател е Тома Биков от ГЕРБ, а зам.-председател - Александър Симов от БСП.

Най-важното, което комисията трябва да установи, е кой е оказвал натиск над БНР.

До създаването на анкетната комисия се стигна, след като на 13 септември ръководството на БНР и програма „Хоризонт“ направи фаталната грешка да свали от ефир известната журналистка Силвия Великова и да замаскира това с „технически проблем“. Ситуацията в радиото все още остава все така неясна, а напрежението – високо.

След проверка над прокуратурата стана ясно, че причина за прекъснатия сигнал не е техническа проверка. Появиха се данни, че генералният директор на БНР Светослав Костов е оказвал натиск и цензура в радиото. СЕМ разколеба доверието си в Костов, поиска оставката му и му даде срок до края на настоящата седмица сам да я подаде. Ако това не се случи, мандатът му ще бъде прекратен предсрочно. Медийният регулатор наложи глоба от 27 хил. лв. на БНР - за нарушаване на индивидуалната лицензия и за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама