500 тръгват “по стъпките на Алеко”

07:30, 05 окт 19 25 2446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

500 участника в над 140 тима ще участват в единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер - “По стъпките на Алеко с приятел”. То ще се проведе в Природен парк “Витоша”.

Отборите са с от 2 до 10 участника в две категории – “Семейство” и “Приятели”. Те избират между два варианта на дистанцията – къса от 14 км и дълга от 28 км*, като към момента повечето предпочитат по-краткия маршрут. Участието е безплатно, а регистрацията вече е затворена.

Инициативата се провежда за втори път и се организира от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, Природен парк “Витоша”, Фондация „София – европейска столица на спорта” и фондация за аутдор занимания за хора с увреждания “Ела и ти”.

Паралелно със състезанието ще се проведе и детски преход от х. Алеко до Черни връх. Най-малките туристи ще бъдат придружавани от родителите си, а за групата ще се грижат и професионални водачи. За да бъде преживяването още по-полезно и приятно, на място децата ще могат да участват в беседа за Апостола на Свободата с авторите на популярната книга за деца “Разкажи ми за Левски” – Райчин Генов и Ивайло Кючуков. Местата в групата за детския преход вече са запълнени.

40 участника ще се включат и в специалната инициатива “Ела и Ти по стъпките на Алеко с приятел” - адаптирани игри за хората с увреждания със състезателен характер. Те ще се проведат от 11.00 часа пред читалището в с. Владая.

Организаторите напомнят, че участниците в инициативите трябва да са екипирани с подходящи планински обувки, непромокаеми топли дрехи (включително резервни) и да носят със себе си достатъчно количество вода и храна.

*За маршрутите:

Къса дистанция – с. Железница – з. Синята стрела – Черни връх;

· 14 км с 1250 м сумарна положителна денивелация;

Дълга дистанция – с. Железница – з. Синята стрела – Черни връх – х. Боерица – с. Владая

· 28 км с 1350 м сумарна положителна и 1550 м отрицателна денивелация;

Осигурени са и 3 подкрепителни пункта за късото и дългото трасе – з. Синята стрела; Черни връх (финал на късата дистанция и пункт №2 за дългата); х. Боерица (пункт №3 само за дългата дистанция)

Tуристическо дружество Боерица, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел да развива туризма и изучава историята на планината. Маршрутът на състезанието се преминава всяка година като традиционна проява на дружеството.

SOS Планински Спортен Клуб към ТД “Боерица” е основан през 2017 г. и има за цел да развие всякакви спортове на открито, като организира ежеседмично мероприятия.

Проектът е съфинансиран от “Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община, и се реализира в подкрепа на инициативата “София - Европейска столица на спорта”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама