Жълт и оранжев код за валежи в почти цялата страна

06:40, 04 окт 19 25 2910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В петък синоптиците предупреждават за значителни валежи от дъжд. Обявен е предупредителен жълт и оранжев код в почти цялата страната.

Жълтият код е в сила е за областите Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, София, София Област, Кюстендил и Перник.

Оранжев код е обявен за областите Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

През страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт. От запад на изток ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд.

В Дунавската равнина ще духа умерен, временно силен вятър, който постепенно ще отслабва. В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен. Ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са между 7 и 12 градуса, в източните райони - от 10 до 15 градуса.

Максималните температури също ще са в широк интервал - от 11-16 градуса в Западна България, до 23-25 градуса в югоизточните райони.

През нощта срещу събота, с изключение на северозападните райони, валежите ще продължат, по-интензивни ще са в Източна България.

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, които след обяд и вечерта ще са интензивни и на места по южното крайбрежие ще са придружени с гръмотевици и с временно усилване на вятъра. Ще духа умерен, по Северното Черноморие временно силен, северозападен вятър, който през деня ще отслабва и ще се ориентира от север-североизток. Максималните температури на въздуха ще се задържат все още високи, като ще между 18 и 23 градуса. Температура на морската вода ще е 21-22 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 2000-2200 метра от сняг. През предстоящата нощ значителни валежи ще има в масивите от Западна България, а през деня и през нощта срещу събота - в източната половина на Стара планина, в Източните Родопи и в Странджа-Сакар. Ще духа умерен, по високите и открити части силен югозападен вятър, който в масивите от Западна България постепенно ще се ориентира от северозапад. Температурите ще се понижават. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12 градуса, на 2000 метра - около 5 градуса.

В събота вятърът ще отслабне. Облачността ще е променлива, по-често значителна. В източните райони сутринта все още ще превалява слабо, в процес на спиране. През нощта срещу неделя вятърът от северозапад отново ще се усили. На места от запад на изток ще превали, но впоследствие ще започне разкъсване и намаление на облачността. В неделя ще бъде ветровито, с променлива облачност, почти без валежи. Дневните температури слабо ще се повишат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама