Фалитът на „Томас Кук“ носи на Гърция загуби от 2,5 млрд. евро до 2020 г.

14:22, 03 окт 19 / Свят 25 2155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разходите за цялата гръцка икономика поради краха на туроператора на Обединеното кралство „Томас Кук“ ще достигнат около 2,5 милиарда евро, или около 1,4% от брутния вътрешен продукт на страната. Това показва проучване на гръцката хотелиерска камара (ГХК), пише БГНЕС.

Как се формира сумата от 2,5 млрд. евро?

Проучване, проведено сред хотелиерите от Института за туризъм и прогнози (ITEP), показа, че най-старият туроператор в историята е поел около 190 милиона евро задължения и загуби. Ако се включат и други форми на настаняване, тази цифра се покачва до 221 милиона евро. Като се вземат предвид пристиганията по линия на други туроператори, които са използвали самолет на "Томас Кук", общите задължения и загуби в областта на настаняване възлизат на 315 милиона евро", сочи проучването.

Над 350 милиона евро са задълженията на "Томас Кук" в Турция

Друг фактор при формиране на загуби в размер на 516 млн. евро е за хотелиерския сектор през следващата година; загубите за по-широкия сектор за настаняване се оценяват на 929 ммлн. евро. Използвайки туристическия коефициент - т.е. умножаването на прекия удар върху хотелите по 2.5, за да се оцени влиянието върху цялата икономика - се стига до общи прогнозни загуби до 2020 г. , достигащи до почти 2,5 милиарда евро", показва проучването на ITEP.

Хотелите с по-ниски категории могат да пострадат много сериозно от фалита на „Томас Кук“: От 9 917 хотела в страната, 1193 са си сътрудничили с "Томас Кук" тази година - тоест 12% от хотелите в Гърция. Почти половината от тези (48%) са в категориите с една, две и три звезди.

Президентът на камарата Александрос Василикос коментира, че организацията вече проучва набор от мерки за подпомагане на заетостта, паричния поток на засегнатите и устойчивостта на хотелите.

Той също така подчертава необходимостта от широк съюз, включващ правителството, Гръцката национална организация по туризъм, регионалните и местните власти, както и туристическите субекти и предприятия с оглед на риска реалната икономика да загуби 2,5 милиарда евро до 2020 г. Според Василикос са необходими усилия за рекламиране на страната като туристическа дестинация и осигуряване на допълнителни взаимодействия и сътрудничество.

"Удължаването на туристическия сезон и привличането на туристи с високи доходи са цели, които са станали особено належащи за икономиката на туризма и и страната като цяло", допълва Василикос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама