Ананиев: Няма основание да подавам оставка (Обновена)

16:42, 04 окт 19 / Политика 25 2601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов се срещнаха с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, както и ръководството на Надзорния съвет на Касата, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Причина за извънредната среща стана новината, че отпуснатите 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските средства са намалени на 6 млн. лева.  

Нинова пита Борисов защо излъга медицинските сестри

Кирил Ананиев заяви, че са искали да осигурят необходимия ресурс за медицинските сестри и са го направили чрез изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК. По думите му Борисов спешно се е върнал от Варна, за да изслуша всичките заинтересовани страни в ситуацията.  Ананиев обясни, че след като са отпуснали с постановление на Министерски съвет средства до 50 млн. лв., е била събрана информация от лечебните заведения, от която е станало ясно, че сестрите могат да получат помощ до 6 млн. лева. Затова се е взело решение средствата да бъдат отпуснати през бюджета на НЗОК.

Ананиев: Борисов не е лъгал медицинските сестри

От своя страна управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че 50 млн. лв. са влезли допълнително в системата на здравеопазването. Цените на 121 клинични пътеки са увеличени в различни диапазони – от 10 до 30%. Отделени са били и средства за скенери и за раждания.

Министър Ананиев заяви, че винаги подробно е обяснявал действията на Министерството на здравеопазването и сега няма основание да бъде обвиняван, че е прикривал факти.

Попитан дали ще си подаде оставка заради създалата се ситуация, той отговори: „Оставка се подава тогава, когато човек е сбъркал нещо или не е изпълнил нещо, което му е предвидено по закон. Аз съм убеден и считам, че такова нещо не съм допуснал, така че няма основание да си подавам оставка". 

Здравният министър отбеляза още, че не е използвал парите, за да потуши протестите, а да се прави поредната крачка и да се постигне това, което са договорили по КТД. "Правим го защото знаем, че сестрите го заслужават. Години наред не се е правило, точно в това правителството, което се зае да го прави, се създава този проблем“, заяви Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама