Поне 23 млн. лв. ще бъдат отпуснати на засегнатите от АЧС

18:53, 04 окт 19 / Политика 25 2629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Настоящите търговски ограничения във връзка със заболяването Африканска чума по свинете следва да се актуализират, за да се отговори на напрежението, което нараства сред потребителите. Известно е, че първоизточникът е дивата свиня, така че в спешен порядък трябва да се предприемат съответните изменения.“

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на срещата на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Хърватия, Румъния, Словения и Финландия в Прага, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. По думите й, се налага изготвяне на общи задължителни правила по отношение на депопулацията на дивите прасета. Тя смята, че успешното разработване на ваксина ще спомогне за решаването на проблема. 

"България спешно осигури ресурсите за изплащане на обезщетенията на стопаните, засегнати от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Без последните огнища, ориентировъчната сметка на разплащане е около 23 млн. евро“, посочи министър Танева.

Според нея има различни практики в законовата рамка на отделните страни, което създава допълнителни затруднения при комуникацията с ловната общност.

Тя изказа благодарност към всички служби в ЕК и Главна дирекция "Агри“ за водената добра комуникация във връзка с подкрепа на мерките за биосигурност и възможността за откриване на релевантна мярка от Програмата за развитие на селските райони. "В момента готвим промени в законодателството на България, като сме ползвали експертния потенциал на ЕК и ще въведем по-високи нива на биосигурност като задължителни условия в законодателството“, разясни земеделският министър.

В заключение министър Танева обобщи, че опитът в европейските страни показва възникване на огнища с АЧС в същите райони, където вече е са били установени в предходната година. Това е доказателство колко опасно е заболяването, и колко задълбочено трябва да се помисли за промяна на всички регулации, които действат в момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама