Хванаха виновника за изтичането на данни от руската "Сбербанк"

09:45, 06 окт 19 / Свят 25 1944 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Сбербанк“ идентифицира виновния за изтичането на данни на 200 клиенти на банката, който се оказа неин служител, информира РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Няма заплаха за кражба на данни от 60 милиона карти, съобщиха от банката.

В четвъртък от “Сбербанк“ обявиха, че ден по-рано е узнала за възможно изтичане на данни от кредитни карти, което засяга поне 200 клиенти. Банката започна вътрешно разследване за умишлени криминални действия на служител като основна версия - външното проникване в базата данни е невъзможно поради нейната изолация.

В резултат на вътрешно разследване службата за сигурност на банката, в сътрудничество с правоприлагащите органи, откри, че ръководителя на сектора в едно от бизнес подразделенията на банката е имал достъп до базите данни по силата на служебните си задължения и според „Сбербанк“ се е опитал да открадне информация за клиенти.

Данните на милиони клиенти на банка в Русия изтекоха на черния пазар

Както беше отбелязано в пресслужбата на „Сбербан“, те са успели да съберат доказателства за вината на служителя. Той е направил самопризнания и сега служителите на реда работят с него.

„Няма риск от изтичане на клиентски данни“, се подчертава в съобщението на „Сбербан“.

Изпълнителният директор на "Сбербанк" Герман Греф, увери, че картите, от които е имало изтичане на данни, са били под специален контрол на банката, всяка сделка, извършена по тях, е била наблюдавана, така че няма заплаха от кражба на клиентски средства. Той добави, че първоначално кръгът от заподозрени е включвал 35 души, но след това е стеснен на двама, а накрая до един банков служител, който впоследствие е признал.

Греф каза още, че служителят на „Сбербанк“, заподозрян в изтичане на данни на 200 клиенти, е изправен пред наказателна отговорност. Служителят, според ръководителя на „Сбербанк“, е обяснил действието си с лични причини, сега банката проверява тази информация.

„Всички карти бяха преиздадени, собствениците няма от какво да се притесняват", каза Греф. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама