Милион и 700 000 семейства остават под прага на бедността догодина

10:42, 06 окт 19 25 1752 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството определи новата линия на бедност за догодина. Тя ще е 363 лева или с 15 лева повече от сегашната. Според нея се определят и помощите за социално слабите семейства. По данни на кабинета под прага от 363 лв. ще останат близо 1 700 000 семейства. 

Доколко важен инструмент е линията на бедността за подобряването на качеството на живот коментира в студиото на Нова телевизия Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

„Тези 15 лв. няма да променят много, тъй като това е линия, спрямо която получаваш или не някои помощи. Когато тя се повиши, реално това се случва всяка година, повече семейства биха могли да получат социални помощи. Детските надбавки, например, не са обвързани с линията на бедността”, посочи икономистът.

Според него малките общини в страната ще продължат да се обезлюдяват. „Най-вече тези в Северозападна България и близките до границата с Македония и Сърбия. Областните градове като Монтана, Враца и Видин имат своя потенциал, но той изисква рестарт на тези центрове”, допълни още Ганев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама