Маргарита Попова: Тревожно е, че между самите магистрати започнаха изострени престрелки

19:29, 06 окт 19 / Политика 25 2224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„В последно време непрекъснато има атаки ту срещу прокуратурата, ту срещу съда. А много тревожно, според мен, е и това, че в самата съдебна система, между самите магистрати, започнаха много изострени престрелки”. Това заяви бившият министър на правосъдието и четвъртият вицепрезидент на България Маргарита Попова по Нова телевизия.

„Много скоро направихме реформа във ВСС, която беше рекламирана като фундаментална, и разделихме Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. Направихме го. Оттогава с нищо не виждам да се подобрява отношението между тях – между съдии и прокурори, дори и между съдиите в самата съдийска колегия. Това много ме тревожи”, коментира още Попова.

ВСС: Разбира се, че Гешев може и да не бъде избран за главен прокурор

Тя коментира и полемиката около решението за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. В понеделник се очаква Касационният съд да се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров предсрочното освобождаване да бъде отменено.

„Не приемам прекрачването на линиите и заклеймяването на отделни съдии, по недостоен и обиден начин. Не бива да се допуска”, каза Попова. „Ако бях на мястото на съдия Калпакчиев, а и на целия съдебен състав, бих си направила отвод”.

Изплуваха непоказвани кадри по случая "Полфрийман"

„Правото не е догма и никой не иска магистратите да разсъждават праволинейно”, обясни Попова. „Между нас магистратите има една приказка, че докато съдът не реши, нищо не е решено, какво ще реши съда, ще разберем утре”, каза Попова.

„Има хипотеза, ако делото не бъде гледано утре, а в същото време тръгне предложението на ГЕРБ за законодателно изменение, може и да се случи така, че да бъде преразгледано това дело, това не значи, че резултатът ще бъде различен”, каза Попова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама