До два месеца ще е ясно дали Полфрийман напуска България (ОБНОВЕНА)

09:59, 07 окт 19 25 2303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото и до два месеца трябва да реши дали да пусне окончателно на свобода Джок Полфрийман, съобщи DarikNews.bg. Заседанието по делото за възобновяването на производството за предсрочното освобождаване на осъдения за убийството на българския студент Андрей Монов продължи около 40 минути, след което съдът се оттегли. Срокът за произнасяне е два месеца, но съдебният състав може да направи това много по-рано. 

ВКС решава за Полфрийман

Делото бе насрочено след искането за възобновяване от страна на главния прокурор Сотир Цацаров. Мотивите са два - първо, Софийският апелативен съд e трябвало да се произнесе с "решение", а не с "определение" по молбата на Полфрийман за предсрочно освобождаване и второ - двама от съдиите са имали "лични отношения" с Българския Хелзинкски комитет, който е дал положителна характеристика за поведението на австралиеца в затвора и така се поставя под съмнение безпристрастността на съда.

Решенията, които се очакват, са две - дали искането на главния прокурор е допустимо, и ако то е допустимо - дали делото да бъде възобновено.

Самият Джок Полфрийман не присъства в съдебната зала, тъй като не може да напусне дома за чужденци в Бусманци. В съдебната зала беше посланикът на Австралия в Гърция, който следи случая, съобщи БГНЕС.

Прокурорът по делото и адвокатът на Полфрийман повториха коментираните вече тези. Според прокуратурата съдебният състав на Апелативния съд неправилно е постановил своя съдебен акт с определение, а не с решение, така го е направил необжалваем. Според адвоката съдебната практика е такава и предупреди за предстоящ хаос, ако ВКС реши да възобнови делото за предсрочно освобождаване на това основание, защото това ще даде повод на много други затворници да поискат възобновени делата им.

Вторият по-съществен въпрос е за безпристрастността на съдебния състав. Според главния прокурор Калин Калпакчиев и Весислава Иванова от съдебния състав са имали връзки с Българския хелзинкски комитет, който е дал една от добрите характеристики за Джок Полфрийман. Според адвоката това е само едно от многото доказателства по делото.

Съдия: До края на седмицата Полфрийман най-вероятно ще е на самолета

Припомняме, че Джок Полфрийман бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. През 2007 г. при улично сбиване в центъра на София той наръга смъртоносно 20-годишния Монов и рани негов приятел. Австралиецът беше освободен от затвора 6 години преди да изтече присъдата му, след като съдът реши, че не е опасен за обществото. Последваха протести срещу освобождаването му и искания за оставки на съдиите. По искане на главния прокурор ВКС възобнови производството по предсрочното му освобождаване. Делото мина през СГС и се върна във ВКС. От затвора Полфрийман беше отведен в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, тъй като не разполага с лични документи. Към днешна дата Полфрийман има издадени лични документи и дори купен билет за пътуването си до Австралия.

ВМРО организира протест пред Съдебната палата срещу освобождаването на Полфрийман

По време на заседанието пред Съдебната палата се проведе протестна граждани и привърженици на ВМРО, които се обявиха против освобождаването на Полфрийман.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама