КРС глоби БНР с 40 000 лв.

11:14, 07 окт 19 25 3773 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е наложила на БНР имуществена санкция в размер на 40 000 лв. заради прекъсването на програма "Хоризонт" на 13 септември, което е нарушение на издаденото му разрешение. Това става ясно от отговор на КРС на запитване на ТОПНОВИНИ. Наказаталното постановление е издадено на 24 септември.

Припомняме, че извършената от КРС проверка установи, че БНР е нарушило условията на издаденото от Комисията разрешение. Пред СЕМ директорът на обществената медия обясни, че прекъсването на програма "Хоризонт" се дължи на техническа профилактика, но КРС опроверга тази теза, тъй като констатира, че двете програми на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" използват един и същ оптичен кабел за пренос на сигнала от БНР до "НУРТС България” ЕАД, и този пренос не е бил прекъсван в петък. Освен това не е констатирано прекъсване на излъчването на програма "Христо Ботев”, а спряна само "Хоризонт". Констатацията на КРС е, че не е имало причина за спирането на радиото.

27 хил. лева глоба за БНР

Миналата седмица Съветът за електронни медии (СЕМ) глоби БНР с 27 хил. лв. - 7 хил. лв. заради нарушаване на индивидуалната лицензия, другите 20 хил. лв. са заради нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация. Санкцията ще бъде обжалвана от БНР. Тази седмица медийният регулатор трябва да излезе с решение дали ще освободи от поста изпълниттелния директор на БНР Светослав Костов заради кризата в националното радио. 

Сирак Скитник и Светослав Костов – началото и краят на една Свободна медия

Припомняме, че кризата в БНР се разрази в средата на миналия месец, когато изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й „Правосъдие“ - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния ѝ поглед към работата на прокуратурата и най-вече към единствената номинация за следващ главен прокурор – Иван Гешев. На следващия ден програмата на "Хоризонт" спря излъчване в цялата страна с обяснението, че се извършва "планирана профилактика". След намеса на премиера Бойко Борисов Силвия Великова бе върната в ефир, а проверката на ДАНС и прокуратурата по случая установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. В момента в обществената медия цели разделение - редколегията на "Хоризонт" и кореспондентите на БНР поискаха оставката на Костов заради посегателство срещу свободата на словото и допускане на външна намеса в работата на медията. В подкрепа на директора се обяви малка част от служителите на БНР, според които СЕМ трябва да даде на Костов 100 дни толеранс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама