Българската общност в Казахстан с желание да изучава родният си език

11:45, 09 окт 19 / Политика 25 1085 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Огромното си желание да изучават български език, за да запазят връзката си с прародината, заявиха пред вицепрезидента Илияна Йотова представители на българската общност в Казахстан.

Срещите в Павлодар и Нурсултан преминаха при голям интерес. В Павлодар дори присъстваха ръководителите на всички представени в града общности. В столицата Нурсултан бяха представители на български дружества от града и цялата област, както и Лариса Ташматова, която пристигна специално от Киргизстан, където вече една година успешно работят по програма „Роден край“ на Министерство на образованието и науката на Република България.

В Павлодарска област, където е най-многобройната българска общност, вицепрезидентът беше по покана на българското етнокултурно обединение „Славяне“. Българското дружество в Нурсултан „Злата“ пък се ръководи от Олга Андриевска – дъщеря на покойния Олег Димов, зам.-председател на Асамблеята на народа на Казахстан и депутат в парламента.

Българската диаспора в Казахстан е с над 100-годишна история и към момента наброява 4500 души. „Българите са били повече от десет хиляди, но диаспората ни в Казахстан се топи и изпитва сериозни затруднения да поддържа жив родния български език“, изтъкна Илияна Йотова.

Българите са със статут на национално признато малцинство и се радват на висок престиж в казахстанското общество, както стана ясно и на проведените по-рано разговори на вицепрезидента с президента на Казахстан, ръководството на Асамблеята на народа, областния управител и кмета на Павлодар.

С призив за възстановяване на българската паралелка в Училището за национално възраждане „Канат Даржуман“ в Павлодар се обърнаха към вицепрезидента Йотова от българската общност. През 2002 г. в училището е открита българска паралелка, която от известно време няма учител въпреки интереса на деца и родители. „Очакваме съвсем скоро в Павлодар да пристигне преподавател от България”, увери Илияна Йотова.

На разговорите, на които присъства и ректорът на Педагогическия университет в Павлодар, стана ясно, че през следващата академична година в университета ще се открие и лекторат по български език. „Откриването на лекторат по български език е част от мерките за преодоляване на хроничната липса на педагози-българисти за съботно-неделни училища и за паралелките в училищата за национално възраждане“, подчерта Илияна Йотова.

Ректорът на Педагогическия университет ще предложи на академичния съвет през следващата учебна година да се разкрие и специалност „Българска филология“. Подробностите бяха обсъдени с делегацията, водена от вицепрезидента, в която са и Наталия Михалевска – директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в Министерство на образованието и науката, и изпълняващият длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров.

Въпросите към вицепрезидента бяха многобройни и отдавна чаканите срещи продължиха с часове. Нашите сънародници се интересуват от начина, по който децата от български произход в Казахстан могат да се обучават в българските университети. „Благодарение на вицепрезидента и положените усилия от нейна страна от следващата година ще има възможност за интензивно изучаване на български език в нашите университети, за да могат студентите, които идват в България, включително и от Казахстан, да нямат проблем с усвояването на знания поради езиковата бариера”, обясни Наталия Михалевска.

Вицепрезидентът запозна сънародниците ни с проектите на президентската институция за интернет платформа, която да ги свързва с българската държава и помежду им. „С президента Румен Радев имаме амбицията да организираме среща през следващата година с представители на всички наши общности зад граница. Искаме да ви чуем, да обменим мнения, да решим заедно конкретни проблеми, включително и по отношение на законодателството в нашата страна, свързано с политиките за работа с общностите навън”, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на сънародниците ни за енергията, с която съхраняват българската култура и традиции. „През вас е пътят за по-интензивно развитие на двустранните отношения между България и Казахстан“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подари на българската общност дървена кукла с българска народна носия, множество предмети от бита и картина на българското Черноморие, нарисувана от Рошан от Центъра за настаняване от семеен тип в град Каспичан. Картината бе предоставена от Обществен фонд „Детство“ специално за сънародниците ни в Казахстан. Сред подаръците от Илияна Йотова бе и шал, изработен от българката Мария от Одрин по техниката Ебру или т.нар. изкуство върху вода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама