КРС: Не е имало опит за саботаж в БНР миналата седмица

15:01, 09 окт 19 25 2081 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с твърдението за опит за саботаж в излъчването на БНР на директора на радиото Светослав Костов, от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) заявиха, че действията на органа и тези на НУРТС не противоречат на нормативната уредба, контролирана от регулатора. Те са свързани със задълженията им по договора за ефирно разпространение на радиопрограми.

От КРС обясняват, че при ежедневния мониторинг на радиочестотния спектър и последващия анализ, на 4 октомври в София не е констатирано прекъсване на излъчванията на предавателните станции на БНР от КРТЦ Витоша.

Костов с фалшива новина за саботаж в БНР

В КРС на 4 октомври в 13:23 ч. е регистрирано писмо от БНР, с което радиото уведомява, че Управителния му съвет възразява срещу извършването на профилактика чрез спиране на предаватели.

С писмо, изпратено по електронна поща на 3 октомври, НУРТС напомня на БНР, че на 4 октомври e планирана годишна техническа профилактика на предаватели, излъчващи програми на БНР, както и е поискано до края на работния ден на 3 октомври изрично писмено съгласие на радиото за провеждането й.

Осуетен е нов опит за спиране на БНР?

С писмо БНР е уведомило НУРТС, че категорично възразява срещу провеждането на профилактиката на 4 октомври и предлага същата да бъде извършена след 10 ноември.

От КРС уточняват, че планираната профилактика е в изпълнение на съгласуван график, изготвен по силата на чл. 5.1.4 и чл. 5.2 от договора между НУРТС и БНР за ефирно разпространение на радиопрограми. Извършването на техническа профилактика на предавателя е в съответствие и с т. 2 от Приложение № 5 към чл. 10 от Техническите изисквания за работа на електронни съобщителни мрежи от радиослужба радиоразпръскване и съоръженията, свързани с тях, приети от КРС и се извършва поне веднъж в годината.

Във връзка с провеждания от КРС ежедневен мониторинг на радиочестотния спектър и последващ анализ, на 4 октомври в София, не е констатирано прекъсване на излъчванията на предавателните станции на БНР от КРТЦ Витоша.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама