Със 174 000 лв. финансират удължаването на социален проект на Община Елена

15:53, 09 окт 19 25 2408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът BG05М9ОР001-2.004-0015 „Услуги за ранно детско развитие в община Елена”, процедура BG05M9OP001-2.004 „Услуги за ранно детско развитие“, общината реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Проектът стартира от 23 юни 2016 г. и трябваше да приключи до края на тази година. Децата от община Елена на възраст от 0 до 7 години получиха възможност за предоставяне на специализирани услуги за ранно детско развитие за още една година.

Допълнителното споразумение към Административния договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Община Елена и Министерство на труда и социалната политика, с което срокът за изпълнение на проекта се удължи до 31.12.2020 г., беше сключено в началото на този месец. Със споразумението, освен продължителността, се осигури и необходимото допълнително финансиране за обезпечаване на дейностите в размер на 174 000 лв. С тези средства бюджетът на проекта става 588 733 лв.

При изпълнение на проектните дейности бяха разкрити 5 социални услуги за деца от уязвими групи и техните семейства, администрирани от Центъра за ранна интервенция на уврежданията, който функционира на първия етаж на ученическото общежитие на СУ „Иван Момчилов" в град Елена. Специалистите работят в посока превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие и чрез подкрепа за дейността на интегрираните услуги, включително на деца с увреждания, техните семейства, както и бъдещи родители. Интересът на потребителите към предлаганите услуги е огромен, а постигнатите резултати са повече от добри.

От началото на проекта до края на месец септември 2019 г. подкрепа са получили общо 336 деца и техните семейства, а 104 от тях са настоящи потребители. За реализирането на дейностите са разкрити 21 работни места и са назначени експерти. С потребителите работят различни специалисти в медико-социалната сфера – социални работници, педиатър, медицинска сестра, специален педагог, психолог, рехабилитатор, логопед, стоматолог, гинеколог, акушерка, юрист и др. Услугите се предоставят напълно безплатно и са свързани с ранно откриване на уврежданията при деца до 7 години, индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания или специални потребности, развиване на родителски умения и семейно консултиране, психологическа подкрепа, подобряване на достъпа до здравеопазване и здравна детска консултация, летни занимания за бъдещи първокласници. През тригодишния период на реализация на проекта, през месеците юли и август, се организираха летни групи в помощ на бъдещите ученици.   До момента за постъпването им в първи клас са подпомогнати общо 90 деца – по 30 на година в селата Константин и Майско, а през настоящата 2019 г. бе сформирана група и в град Елена.

В резултат на подписаното споразумение и допълнително отпуснатия финансов ресурс, до края на идната година назначените по проекта специалисти ще продължат да предоставят услугите в пълен капацитет на настоящи и бъдещи потребители, а след края на проекта се предвижда услугите да се предоставят като делегирани от държавата дейности.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама