МОСВ опроверга твърденията за внос на боклук от Рим

13:59, 11 окт 19 / Политика 25 2638 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Нито правителството, нито Министерството на околната среда и водите водят преговори с Италия за приемане на отпадъците, образувани в град Рим или други италиански градове. Това се посочва в позиция на Министерството на околната среда и водите във връзка с появила се информация в медиите, че ще внасяме боклук от италианската столица.

От ведомството припомнят, че страната ни е единствената в ЕС, въвела това ограничение за внос на  боклук. „Отпадъците, цитирани в публикациите, са обект на задължителна процедура - предварителна писмена нотификация и могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване. Забранени са превозите на отпадъци за България, предназначени за обезвреждане и депониране.

Рим ще изпраща отпадъците си у нас

Към момента в МОСВ няма постъпили заявления за внос на отпадъци с произход град Рим.  От Министерството припомнят, че внос на отпадъци в страната може да се извършва само от юридически лица, оператори на съоръжения за оползотворяване на отпадъците, притежаващи разрешение или комплексно разрешително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама