Какви рискове крият електронните цигари?

10:04, 14 окт 19 25 2110 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Електронните и алтернативни цигари стават все по-модерни у нас. Вече се появиха първите сигнали и официални данни за загинали хора. 19 вече са починалите от белодробни заболявания, свързани с употребата на електронни цигари в Съединените щати. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, предупреждават за над хиляда души с белодробни проблеми. Случаите са регистрирани в 48 щата.

80% от заболелите са под 35-годишна възраст, а 16% дори са непълнолетни. Затова продажбата на електронни цигари вече е забранена в щатите Мичиган и Масачузетс. Примерът им последва и Индия. В Европа на път да го направи е Холандия.

Потвърдени са 530 случая на заболявания в САЩ, вероятно предизвикани от пушене на електронни цигари. Новата епидемия покосява главно млади хора. Две трети от заболелите са на възраст между 18 и 34 години.

Ню Йорк забрани ароматизираните електронни цигари

Въпреки че повечето предпочитат да останат анонимни, една от тях разказа в социалните медии за вредата от електронните цигари.

Сима Хърман от Лос Анджелис публикува своя снимка, на която държи плакат с надпис - "Искам да започна кампания против електронните цигари", след като току-що се е събудила от изкуствена кома в болничното си легло, пише bTV.

"Докато пушех, нямах представа докъде ще ме доведе това, но след като изпаднах в това положение, незабавно осъзнах какво всъщност е то", разказва Сима.

В продължение на две години тя страдала от гадене и главоболие. Казали й, че най-вероятно има психическо състояние, което майка й решила, че е анорексия, тъй като момичето не се хранело и губело тегло.

Първи смъртен случай след употреба на електронни цигари в САЩ

"Във всяка болница и на всеки лекар, при когото ходех, казвах, че пуша електронни цигари, а те вдигаха рамене, сякаш нямаше нищо", разказва още Сима.

Хърман се запалила по електронните цигари, защото харесвала аромата им и мислела, че са безвредни. Сега обаче, минало през това изпитание, младото момиче осъзнава колко безполезно е било заниманието й.

"Рекламираха ни го като здравословна алтернатива на тютюна, но според мен, ако някой иска да го откаже, няма да прибегне до цигара с аромат на манго. Те просто имат нужда от никотин, защото той е това, към което се пристрастяват", смята момичето.

Хърман подкрепя идеята, че ароматизираните електронни цигари трябва да бъдат забранени. Такива мерки вече взимат властите в редица американски щати. Ароматизираните електронни цигари вече са забранени в Мичиган и Масачузетс. Подобна мярка подготвя и щатът Ню Йорк.

"Според официалните данни смъртните случаи в САЩ са вече 26, а не 19. Всички щати са ангажирани, освен Аляска. Броят на болните е вече над 1300 души. По 200 нови случая има всяка седмица, смъртните случаи също се увеличават. Американските лекари казват, че това е едно мистериозно увреждане на белите дробове, което се наблюдава. Те не са подготвени да реагират адекватно на тези увреждания”, обясни д-р Гергана Гешанова от коалиция "Без тютюнев дим".

Пенчо Бояджиев е търговски мениджър на компания за внос на вейпинг продукти. Той внася такива цигари от почти осем години. По думите му в България потребителите на електронни цигари са около 50 000.

„Властите в САЩ имат информация откъде са проблемите, свързани с вейпинга. Общото между всички е, че в над 80% от случаите това се дължи на употребата на забранени наркотични вещества - тетрахидрокабинол. Регулацията в Европа забранява използването на тази съставка в електронните цигари. В САЩ обаче тя е разрешена за медицински цели”, поясни Бояджиев.

Още преди три години с европейска директива за тютюневите изделия са вкарани в регулация електронните цигари и течностите.

Д-р Гешанова обаче не се съгласи с това твърдение и обясни, че в над 15% от случаите смърт е настъпила при хора, които никога не са използвали това вещество. Тя допълни, че дори и да няма тетрахидрокабинол в течността, тя вреди на здравето.

„СЗО е категорична, че трябва да се натрупа много по-голям опит, за да се каже със сигурност дали количествата са по-малки, кое липсва и как се отразява тази липса. Не можем да кажем със сигурност, че те са по-безвредни”, допълни д-р Гешанова.

В България също се произвеждат течности за електронни цигари. Трите най-големи фирми са в Пловдив и София. За тях е сигурно, че техните продукти са сертифицирани и отговарят на всички изисквания, поясни Пенчо Бояджиев.

„У нас тази европейска директива се изпълнява стриктно, въпреки че Министерството на икономиката нямат свой контролен орган, който да провери дали наистина е така. Те приемат на доверие това, което им се даде. Дано то да е добросъвестно направено”, допълни д-р Гергана Гешанова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама