Ректорът на СУ сключил договор с майка си за хиляди левове

08:54, 15 окт 19 25 2741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има ли конфликт на интереси в договора, който сключва Софийският университет с майката на ректора? Документът попада случайно при преподаватели в Софийския университет преди няколко месеца. Договорът е сключен между Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова, съобщи bTV. 

„Този договор дойде по погрешка в една университетска канцелария, прикачен към друг договор. Така разбрахме, че съществува, вероятно е бил предназначен за деловодството”, разказа преподавател, пожелал анонимност. Видно от документа е, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лева възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 г. Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

„Виждам очевидна нередност. В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в Софийския университет, които не са потърсени”, разказа още преподавателят.

Департаментът директно посочва с кого желае да работи - с проф. Мария Герджикова, защото няма процедура по избор на експерти. В договора е посочено, че парите са от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща.

 „Тук ще се постави въпросът дали този изпълнител е толкова уникален. Но дори и да е така, дори и да не е имало друго лице, което да може да извърши тази дейност, подписващият е трябвало да се отведе. Свързани лица, според закона, са и онези, които се явяват роднини по права линия, какъвто в случая е майката”, обясни адвокат Грета Ганева, специалист в сферата на антикорупционното законодателство. 

Проф. Анастас Герджиков и майка му са отказали интервю. Отказали са и останалите участници в договора - директорът на Департамента проф. Росица Пенкова, както и зам.-ректорът Георги Вълчев. От университета обясниха, че са сключили договор с проф. Герджикова заради професионалните й качества и опит. „Независимо от изложените обстоятелства, за да не остане ни най-малко съмнение за нещо нередно, още сега проф. Герджикова ще дари полученото по договора възнаграждение”, написаха още от СУ.

„От университета не признават конфликт на интереси, но признават няколко факта. Единият от тях е, че е налице такъв договор. От друга страна, имаме потвърждаване на факта, че са получени парите за възнаграждението. Тоест няма съмнение, че договорът е изпълнен и е стигнал до неговия край”, коментира адвокат Грета Ганева. По думите й, когато се касае за ректор на държавен университет, трябва да се вземе предвид, че в случаите, когато изразходва публични средства, той попада в обхвата на Закона за противодействие на конфликт на интереси. „Тези хора не могат да сключват договори със свои роднини, включително по права линия, какъвто е този случай”, поясни Ганева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама