София ще бъде домакин на Световната филателна изложба през 2020 г.

14:11, 17 окт 19 / Политика 25 1144 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

София ще бъде домакин на Световната филателна изложба през 2020 г. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на откриването на Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“ и Международния панаир „Булколекто“, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технолофии и съобщенията.

Той припомни, че думата „филателия“ означава “приятели безкрай“. „Тя обединява както колекционерския дух, така и историческата памет, и произведенията на изкуството, каквото представляват пощенските марки“, каза министърът.

Министър Желязков посочи, че двете престижни филателни събития се провеждат в годината, когато отбелязваме 140 години на българската филателия. По думите му, първите издания са създадени в града под тепетата, който през 2019 г. е европейска столица на културата. „Тази година Пловдив е и европейската столица на филателията с тази прекрасна изложба“, добави министърът.

В рамките на откриването на двете изложби, министър Желязков валидира пощенска марка „Стари ветроходни кораби“. Той каза, че това пощенско издание ще представлява голям интерес за всички любители и колекционери, не само заради неговата художествена стойност. „Авторът Ненко Атанасов е пресъздал духа на времето чрез морските кораби на различни епохи, започвайки от египетски, древногръцки, римски, преминавайки през викингски, английски и т.н. до наши дни“, добави министър Желязков. Той подчерта, че тиражът на един от проектите е само 1000 екземпляра.

В официалното откриване на събитието участваха кметът на Пловдив Иван Тотев, генералният секретар на Европейската федерация на филателистите Боян Брачич, главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов, главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, председателят на Съюза на филателистите в България Спас Панчев, представители на Световната федерация на филателистите и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама