Окончателно: Светослав Костов аут от БНР

14:20, 17 окт 19 25 3286 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

С пълно единодушие СЕМ гласува и реши да освободи генералния директор на БНР. За временно изпълняващ длъжността назначиха Антон Митов – директор на архива на БНР, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Миналата седмица започна процедура по предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио. Медийният регулатор откри административно производство срещу Светослав Костов заради безпрецедентното спиране на сигнала на програма „Хоризонт“ на 13 септември и опита да бъде свалена от ефир журналистката Силвия Великова. 

СЕМ се събира, за да освободи Костов

След стартиране на процедурата Костов получи възможността в 5-дневен срок да изпрати становище в своя защита. Генералният директор е изпратил такова, в което оспорва прекратяване на мандата му. Той твърди, че сигналът на програма „Хоризонт “ на 13 септември не е бил заглушен, интернет страницата на националното радио е била достъпна. Костов е заявил още, че три от предавателите са спрени в изпълнение на графика на профилактиката, а правото на информация на гражданите се реализира не само от програма „Хоризонт“, а и с „Христо Ботев“.  

Според председателя на СЕМ София Владимирова Светослав Костов не се е справил с поверената му отговорност. „СЕМ не разполага с отговор на въпроса какво се случи на 13 септември. Спирането на сигнала нарушава и Закона за радио и телевизия и Конституцията“, посочи тя. От своя страна Бетина Жотева поясни, че е променила решението си от предишното заседание, след изнесените факти от прокуратурата. „Съжалявам, че с Костов, който избрахме преди 3 месеца, трябва да решаваме отношенията си в съда,“ каза тя.

Костов бе избран за генерален директор на БНР на 28 юни, след като изтече мандатът на предшественика му – Александър Велев.

Кой е Светослав Костов?

Магистър по български  и френски език от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", има специализация по журналистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподава "Радиожурналистика" и "Спортен коментар" в Националната спортна академия "В. Левски". Професионалната кариера на Костов започва като репортер във в. "Пловдивски новини" през 1995 г. В радио "Веселина" (Пловдив) ръководи екип "Спорт". От 1998 г. работи в системата на БНР – първо в "Радио Пловдив", после в програма "Хоризонт" – репортер, редактор новини, коментатор, водещ на актуални и на развлекателни предавания все в спортната редакция. Бил е водещ на предаванията "Хора, пътища, автомобили" и "Спорт и музика". Бил е продуцент на "Актуални предавания и спорт" в Програма "Хоризонт". През последните 3 години е бил директор на "Радио София".

Съгласно Закона за радиото и телевизията мандатът на генералния директор на БНР, съответно на БНТ, се прекратява предсрочно, ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама