Акцент на деня: От нагъл по-нагъл

17:30, 17 окт 19 25 5621 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Днес СЕМ гласува предсрочното освобождаване на генералния директор на БНР Светослав Костов. За временно изпълняващ длъжността бе назначен директорът на архива в радиото - Антон Митов.

Според председателя на СЕМ София Владимирова Костов не се е справил с поверената му отговорност. „СЕМ не разполага с отговор на въпроса какво се случи на 13 септември. Спирането на сигнала нарушава и Закона за радио и телевизия и Конституцията“, посочи тя.

От своя страна, Светослав Костов обвини членовете на СЕМ, че не са се запознали достатъчно добре с мотивите, които им е изпратил. Той посочи, че ще обжалва решението на СЕМ пред съда.

По време на свикана от него пресконференция Костов се държа изключително нагло и арогантно и продължи да настоява, че политици не са оказвали натиск върху него, както твърди журналистката Силвия Великова. По думите му натиск му е оказван единствено от СЕМ. „А някой натиска ли СЕМ“, попита на свой ред той.

С решението си днес СЕМ доказа, че или е над законите в България, или цели да дестабилизира БНР“, коментира той и обясни, че е предоставил достатъчно доказателства, че на 13 септември сигналът на програма „Хоризонт“ всъщност не е бил спиран.

Бившият директор заяви, че за трите месеца от встъпването в длъжност е спестил на БНР 1 млн. лв. и е възложил проверки на всички обществени поръчки и договори, сключени назад във времето. Целта е била да се провери защо някой е заложил дефицит, който в момента е близо 4 млн. лв. По думите му във връзка с това вече има образувани проверки.

Костов бе избран за генерален директор на БНР на 28 юни, след като изтече мандатът на предшественика му – Александър Велев. Доверието у него започна да пада, когато на 12 септември журналистката Силвия Великова заяви, че именно той я е свалил от ефир. Тя разказа за разговор между двамата, в който Костов ѝ е казал, че му е оказван натиск от четирима души за нейното отстраняване. Само ден след това сигналът на програма „Хоризонт“ бе спрян за 5 часа – във времето, в което се излъчва предаването на Силвия Великова. Това стана причина да започне проверка на прокуратурата, а СЕМ да свали доверието си от Светослав Костов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама