Напусна ни големият актьор Стефан Данаилов

08:33, 27 ное 19 25 9782 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Почина легендата на българското кино Стефан Данаилов. Големият актьор си отиде на 76 годишна възраст.

От ВМА съобщиха, че въпреки всички усилия, положени от екипите на болницата, Стефан Данаилов е починал в 00:15 часа. Той беше поставен в медикаментозна кома в началото на месеца, когато беше приет по спешност във ВМА, защото събираше вода в белите дробове.

Екипът на ТОПНОВИНИ изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стефан Данаилов. Поклон пред паметта му!

Легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов е роден е на 9-ти декември 1942 г. в София.

Първоначално Данаилов смята да кандидатства история, но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“.

Актьорската му кариера започва още когато е дете с участието му в игралния филм „Следите остават“.

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ където играе майор Деянов.

Стефан Данаилов участва в повече от 80 филма. Има множество награди от национални театрални и филмови фестивали - награда за най-добра мъжка роля в „Князът“ и „Черните ангели“ на Фестивала на българските филми.

Актьорът става популярен и в чужбина с ролята си в италианския сериал „Октопод“.

През 1973 г. се връща отново на сцената, за да се присъедини към трупата на Театъра на народната армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър „Иван Вазов“. Играе и на сцената на Театър 199. Ролите му в театъра не го спират да продължи да се снима в киното и телевизията.

От 1988 г. Данаилов поема класовете по актьорско майсторство за драматичен театър на професор Гриша Островски във ВИТИЗ, където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г.

Многобройните роли на Стефан Данаилов в театъра, киното и телевизията не му пречат и той прави и кариера в политиката. Той е член на БКП от 1975 г. Секретар е на първичната партийна организация в Народния театър, както и член на Ленинския районен комитет на БКП. В периода 2005 – 2009 г. при управлението на коалиционно правителство на БСП, ДПС и НДСВ е министър на културата. На 13 септември 2011 г. е кандидат за вицепрезидент с кандидат за президент Ивайло Калфин от БСП.

Ето няколко емблематични негови реплики от роли:

Душа, ти знаеш ли, че имаш страшни очи? – “Дами канят”

— На доктор всичко се показва, а на съпруг нищо не се казва.
— И на инструктор не се отказва.“ — диалог между Стефан Данаилов и Невена Коканова в “Дами канят”

Вземи ме лодкарю на твоята ладия лека. – “Дами канят”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама