Юнкер: Отлагането на преговорите със Скопие и Тирана е тежка грешка

18:09, 18 окт 19 / Свят 25 1867 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече „тежка историческа грешка“ факта, че Европейският съвет не даде дата за начало на преговорите на Северна Македония и Албания за членство в ЕС, съобщи БНР.

След края на заседанието на европейските лидери той заяви: „Това е тежка историческа грешка. Надявам се тя да остане моментна, за да не се вклини в колективната памет и така да остане историческа грешка. Ако ЕС иска да бъде уважаван в световен мащаб, трябва да държи на думата си“.

Борисов: Посъветвах Заев да не си подава оставката

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова двете страни да не се предават. „И двете страни заслужават да започнат преговори за присъединяване още от днес. Те са готови. За съжаление, няколко страни-членки все още не са готови. Затова не успяхме да стигнем до положително решение. Лично аз смятам, че това беше грешка. Днес бих искал да изпратя следното послание до нашите македонски и албански приятели - моля ви, не се предавайте! Напълно разбирам разочарованието ви, защото вие изпълнихте вашия ангажимент, а ние нашия – не“, коментира Туск.

Френският президент Еманюел Макрон е сочен за главен виновник за недопускането до преговори на Скопие и Тирана. “Започването на преговори за членство в ЕС само със Северна Македония, но не и с Албания, щеше да бъде мащабна политическа грешка”, заяви той.

Пендаровски: В Европа има място за всички, включително и за Македония

Имам дълбоко различие с тези, които смятат, че днес разширяването е едва ли не висшата цел на Европа. Така изглежда в очите на повечето страни-членки. Смятам, че това е сериозна грешка в разсъжденията и най-малкото това не е Европа, която аз искам. Ние не работим добре, когато сме 27 и как очаквате да заработим по-добре като станем 28, 29, 30 или 32? Много сме бавни в реформите още преди разширяването. Второ, тези, които ни казват, че искат разширяване, добавят, че искат вноската в бюджета да е 1 на сто. Когато филията е по-голяма от маслото, накрая то изчезва. По-добре е хората да бъдат подпомогнати по някакъв директен начин, вместо да търсим успокояване на съвестта си, като заставаме начело на процедури, които не можем да овладеем, и Европа да се превърне като нещо подобно на патица без глава“, заяви Макрон.

От своя страна, италианският премиер Джузепе Конте посочи, че Рим ще предложи на лидерите на ЕС да подновят през ноември преговорите по разширяване на общността с Тирана и Скопие. По-рано Конте каза, че липсата на съгласие за присъединителните преговори е „историческа грешка“.

Заев: Ако ЕС не вземе решение за преговори, значи не зачита Преспанския договор

Германската канцлерка Ангела Меркел на свой ред изрази надежда, че лидерите на ЕС може да преразгледат въпроса на среща следващата година, когато Хърватия ще бъде ротационен председател.

За започване на преговори за членство всички страни трябва да дадат зелена светлина. На Евросъвета всички освен Макрон са подкрепили начало на преговори със Северна Македония, за която е решено, че е изпълнила целите – реформи и край на спорове със съседите си.

Малко по-малка е била подкрепата за Албания. Към Франция са се присъединили Дания и Холандия, които също смятат, че Тирана трябва да положи още усилия за борба с корупцията и организираната престъпност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама