Анализатори: Цените на жилищата ще намалеят догодина

10:00, 20 окт 19 25 2246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Все по-често българите търсят по-големи жилища. 

Догодина ще спре ръста на цените на недвижимите имоти, лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината сравнително благоприятна за покупката на имоти. Това прогнозираха специалисти в сектора в предаването ''Денят започва с Георги Любенов''.

Според данните средната цена на тристаен апартамент в София вече достига до над 400 хиляди евро в по-търсените квартали.

Основната причина за високите цени на имотите в София и големите градове е продължаващото завишено търсене. В столицата спрямо миналата година то се е увеличило с 8% по данни на агенцията по впиванията.

''За съжаление основно се развиват четири основни града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. Има много необитаеми жилища, поради реституционни претенции, но има и много прииждащи хора в София, които идват тук да търсят препитание'', казва Тихомир Тошев, кредитен консултант.

Все повече хора се насочват към по-големи апартаменти или към къщи извън столицата.

''Специално при покупките с кредит, тристайните изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, наистина двустайните остават най-търсени, но българинът иска да си повиши стандарта на живот'', допълва Тошев.

Така и цените след 2018 г. тръгват нагоре.

''Готов тристаен в София от по-крайните квартали до центъра е около 300-400 хиляди евро'', казва още той.

Не само високите цени обаче са проблем.

По думите му най-евтините имоти, които излизат са фалшиви обяви или с някакъв проблем или са опит на некоректни брокери да привлекат нови клиенти с много обаждания. В тях има някакъв проблем, така че евтините имоти трябва да ги гледаме внимателно.

Най-желаните райони на София остават кварталите ''Изток'' и ''Изгрев'' и района около градината на докторския паметник. Предпочитанието към определени райони обаче създава и проблеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама