Русия и Сърбия подписаха споразумение за изграждане на Център за ядрена наука

10:40, 20 окт 19 / Свят 25 1897 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Белград бе подписано междуправителствено споразумение между Русия и Сърбия за сътрудничество при изграждането на Център за ядрена наука, технологии и иновации на територията на Република Сърбия.

Русия ще прави Център за ядрена наука в Сърбия

От руска страна документът бе подписан от генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, а от страна на Сърбия  - от министъра на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович. Церемонията се състоя в присъствието на премиера на Русия Дмитрий Медведев и президента на Сърбия Александър Вучич.

С подписването на документа завърши формирането на необходимата нормативно-правна база, която позволява да се премине към подготовка и сключване на първите изпълнителни договори. Дейността на Центъра ще подпомогне работата в редица жизненоважни области като производството на радиоизотопи за медицински, промишлени и селскостопански цели, производството на легиран силиций за индустрията, оказване на услуги за определяне на елементния състав на руди и минерали, екологични проби, подготовка на кадри за атомната промишленост, както и развитието на иновациите и изследванията в областта на цифровите технологии и много други.

Част от Центъра ще бъде и ядрена инсталация, която ще работи на базата на многоцелеви изследователски водо-воден реактор с мощност до 20 мегавата. Тя ще е снабдена с необходимите за безопасната експлоатация системи, оборудване, апаратура, лаборатории и функционални комплекси. 

„Сърбия традиционно притежава знания и умения в областта на мирното използване на атома. Центърът за ядрена наука, технологии и иновации, който съвместно ще изграждаме, е иновативен проект, отговарящ на най-съвременните тенденции в развитието на ядрените технологии. В основната на проекта е дългогодишното ни сътрудничество в тази област и традиционните връзки между руските и сръбските атомни експерти. Надяваме се реализирането на проекта да започне скоро“, отбеляза Алексей Лихачов.

„Сърбия и Русия са свързани с многогодишно сътрудничество в областта на изследването на атома, като новият проект ще укрепи това взаимодействие. Строителството на високотехнологичен център в нашата страна ще създаде независима платформа за провеждане на изследвания и практическо използване на атомните технологии. В Центъра ще се произвеждат радиоизотопи, които ще помогнат да се реши въпросът с недостига на препарати за лечение на онкологични заболявания, като радиоизотопите могат да бъдат използвани за решаване на въпроси, свързани с индустрията и селското стопанство. Проектът ще бъде реализиран в съответствие с международните изисквания за ядрена и радиационна безопасност. В това отношение Русия притежава колосален опит при реализиране на такива проекти“, заяви Ненад Попович.

За целите на ефективното и безопасно осъществяване на проекта, руските и сръбските специалисти ще си съдействат за усъвършенстване на инфраструктурата, включително за системата за регулиране на ядрената и радиационна безопасност, както и за изпълнението на националната политика в областта на използването на атомната енергия за мирни цели. Това ще стане на базата на съществуващата руска практика и в съответствие с препоръките на Международната агенция за атомна енергия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама