Протест в Париж срещу домашното насилие

13:43, 20 окт 19 / Свят 25 1753 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протест в Париж срещу домашното насилие. Десетки жени лежаха като мъртви в центъра на града. Демонстрацията е опит да се насочи вниманието на обществото към проблема.

Само от началото на 2019 година във Франция, повече от 120 жени са били убити от партньорите си. Протестиращите носеха плакати с портрети на някои от жертвите. Черната статистика е подобна години наред, като дори се отчита ръст на фаталните случаи. Преди месец беше организиран национален форум, за да се търсят решения на проблема. Според организаторите на протеста, не е направено достатъчно.

„Аз съм по-възрастната сестра на Гилен. Тя беше убита през 2017 г. от партньора й. Запали я жива пред 7-годишното им дете. През 2019 г. са убити 121 жени. Това е почти колкото терористите убиха в „Батаклан" и се случва всяка година. Не ни беше предложена психологическа помощ, няма финансова подкрепа за семействата, за да поемат погребението. Нищо. Всяка година толкова убити, колкото в „Батаклан”, каза Сандрин Бушиа, сестра на една от жертвите.

„Имаме нужда от министерство за правата на жените. Да има собствен бюджет и да предоставя, например, места за настаняване на жени, които бягат от домашно насилие. Имаме нужда от истинска, мащабна кампания по телевизията и радиото. Постоянно да известява и да подканя да се обърне внимание на проблема", коментира Фатима Беномар, активист.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама