Адвокат: В ДАБЧ цари хаос

08:30, 21 окт 19 25 2093 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В закона трябва да се уреди въз основа на какви данни трябва да се приеме, че дадено лице има български произход. Това заяви в интервю за БГНЕС адвокат Игнат Стойчев. Той твърди, че в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) цари хаос от правна страна.

Стойчев съобщи, че към него се обърнали двама граждани на Северна Македония, получили отказ за издаване на удостоверение за български произход от агенцията.

Установявам, че има противоречива практика – с едни и същи документи някои получават удостоверение за произход, други – не. От някои организации на българи в чужбина получават лесно и бързо, от други – трудно и бавно, като няма на пръв поглед логично обяснение защо е така. Оттук се пораждат и съмнения защо това се случва”, заяви адвокатът.

Стойчев посочи, че на първо място проблемът е чисто нормативен. „Нормативната празнота дава възможност за произвол от страна на администрацията, защото в нито един нормативен акт не е разписано черно на бяло какви реквизити трябва да съдържа удостоверение за български произход, издадено от организация на българи в чужбина и въз основа на какви доказателства се съставя такова удостоверение. Някои организации подхождат изключително отговорно към тази задача, изключително сериозно и морално като, както Българския културен клуб – Скопие, използват само обективни исторически данни за произхода на едно лице", обясни той. 

Според него въз основа на какви данни трябва да се приеме, че дадено лице има български произход, трябва да е уредено на законово равнище. „Порочните административни практики стават възможни, защото чисто процесуално за потърпевшите лица е трудно да защитят правата си пред българския съд. Тъй като мнозинството от тях не живеят в Република България, не са запознати с правната система, те предпочитат да пуснат ново заявление, вместо да оспорят отказа по старото. Според мен, целият този хаос създава предпоставки за нерегламентирани практики – по нерегламентирани пътища да се получава резултатът, който те целят”, заяви Стойчев.

В заключение адвокатът каза, че отказите на двамата заявители, обърнали се към него, вече са обжалвани по съдебен ред. „Ние се надяваме да създадем един прецедент на първо място, който да извади наяве закононарушенията в дейността на ДАБЧ. Тоест, ние да накараме самият орган сам да оттегли отказите си, той има това право по закона. Според мен е най-добре, тъй като това е един въпрос с голяма обществена значимост, от който са засегнати хиляди лица. Спорът да се уреди по един добросъвестен начин, чрез доброволно спазване на АПК от административния орган”, заяви той. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама