Плевнелиев призова Румен Радев да върне избора на нов главен прокурор

16:37, 21 окт 19 / Политика 25 2273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017) призова настоящия държавен глава Румен Радев да се възползва от конституционното си право и да върне избора на нов главен прокурор, съобщи "Дневник". Повод за искането му е липсата на конкуренция за поста, тъй като Иван Гешев е единственият кандидат.

Изслушването и гласуването на Иван Гешев за поста главен прокурор ще е на 24 октомври

В ефира на БНТ Плевнелиев заяви, че при встъпването си в длъжност като президент е апелирал за позицията да се борят поне трима души. Освен това е настоял кандидатите да бъдат изслушани пред медии, за да могат всички хора да разберат какви са концепциите им за работа.

"Апелирам към държавния глава да се възползва от конституционното си право и да отложи избора на нов главен прокурор", каза Плевнелиев.

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича в края на годината, а на 24 октомври предстои да бъде избран приемникът му, като почти сигурно това ще бъде заместникът му Иван Гешев. Президентът издава указа за назначаване на главен прокурор и ако реши да върне избора на Висшия съдебен съвет за прегласуване, това може да доведе до връщане на процедурата от самото начало.

България ще удвои офертата си към „Фолксваген“

За пореден път Плевнелиев коментира и ситуацията около новия завод на "Фолксваген", за който се борят България и Турция. По думите му оборотът на подобна фабрика е около 6 млрд., но не уточни в каква валута. През последните седмици той няколко пъти обяви, че изборът на Турция за партньор ще "изпрати лош сигнал" до другите страни в Европейския съюз. Плевнелиев отговори и на призива на премиера Бойко Борисов да спре да оказва натиск за избора на компанията.

"Немските медии застанаха зад България. Колко често се случва това? Големите стратегически проекти ще ни пропускат, защото нямаме амбицията да ги привлечем. Битката е за богатството и благоденствието на народа", каза още Росен Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама