КНСБ предлага България да ратифицира конвенцията срещу насилието на работното място

14:21, 22 окт 19 25 1875 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конфедерация на независимите синдикати в България изпрати писмо до Министерството на труда и социалната политика, с което предлага на правителството и Народното събрание да се ратифицира конвенция 190 на Международната организация на труда, която третира ненасилието и тормоза на работното място, съобщава БТА.

Решението за това е взето на последното заседание на КС на КНСБ, е обявил вицепрезидентът на конфедерацията Чавдар Христов по време на дискусия "Равното участие на жените във всички сфери на живота -принос за цялото общество".

Форумът е организиран от КНСБ, Синдиката на българските учители (СБУ) и Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ), чийто председател Екатерина Йорданова е сред участниците в комисията на МОТ(Международната организация на труда), изготвила Конвенция 190. Участвали са и председателят на СБУ Янка Такева, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, Татяна Кметова - Център за изследвания и политики за жените и др.

Конвенция 190 на МОТ е изцяло ново международно трудово право. То може да обогати националното законодателство, така че работното място да бъде освободено от насилие и тормоз. Един от факторите за тези проблеми е и разделението на половете, е казал още Чавдар Христов и е обяснил, че в момента екип на КНСБ работи да дешифрира посланията , за да се реализират тезите на конвенцията в нашето законодателство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама