Протест и контрапротест в деня на избор на главен прокурор

09:30, 24 окт 19 25 3075 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Протест и контрапротест се провеждат около ВСС заради кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Противници и защитници на единствения кандидат се събраха малко преди официалното изслушване на претендента за обвинител №1. Очаква се днес номинацията на Гешев да бъде гласувана от членовете на ВСС.

Двете прояви са разделени, за да не се допуска напрежение. Митингът в подкрепа на Гешев се провежда на ул. „Екзарх Йосиф“, а протестът срещу номинацията му за главен прокурор - на ул. „Княз Борис I“. Движението по тях е блокирано от протестиращи и полиция, а трамваите е са спрени. Преминаването става след представяне на документи за самоличност.

ВСС изслушва Гешев

Протестът срещу неговата кандидатура е организиран от гражданско сдружение "Боец". Подкрепен е и от политическа партия "Демократична България", която вчера обяви, че прекратява предизборната си кампания, за да се включи в недоволството. От „Боец“ заявяват, че днес е денят, в който не само трябва да кажем „стоп“ на Гешев, а да поискаме оставка на целия Висш Съдебен Съвет. Според тях той е доказал, че е срещу правото и морала.

Пореден марш за правосъдие срещу избора на Иван Гешев

Поддръжниците на Гешев излязоха на "Марш за законност", организиран от информационна агенция „ПИК“. „Нека заедно спрем атаките на олигархията върху независимата съдебна власт!“, призовават контрапротестиращите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама