Българско заглавие е претендент за „Оскар“

13:20, 24 окт 19 / Култура 25 2681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българско заглавие стана претендент в категорията за късометражен анимационен филм на наградите „Оскар“. Петминутната анимация „Задачи за деня” на режисьора Петя Златева бе представена за първи път на XVI Международен фестивал за късометражно кино „In the Palace“ във Варна.

„Начините един филм да бъде квалифициран за наградите на Американската филмова академия са два – или комерсиално киноразпространение на територията на САЩ, или награда от престижен фестивал разказва продуцентът на филма Весела Данчева пред БНР. – Международният форум „In the palace“ има от няколко години нужната квалификация, което се оказа страхотен шанс за български филм, направен с българско финансиране от наш автор.“

Филмът „Задачи за деня“ е част от проекта „Щрих и стих“, в който режисьори избират различни стихотворения и ги пресъздават в кратки анимационни филми. Първата част е толкова успешна, че решават да продължат със съвсем нови автори и творби. Една от тях е филмът на Петя Златева „Задачи за деня“, създаден по стихове на Стефан Иванов. Сюжетът е изграден около дребните ежедневни задачи на главната героиня, в които тя открива бягство от самотата. Вдъхновение на режисьорката дава „бързият ритъм, действията, които отвеждат до абсолютна статичност, ненатрапчивото усещане за тъга и безсмислие в поемата“. Класическа рисувана анимация, изработването на филма отнема повече от година.

Неслучайно Петя Златева избира да изобрази персонажите от поемата като животни. „Съвсем естествено стана, а и на мен самата не ми е интересно да рисувам само хора – казва Петя Златева. – Рисувайки човек, ти го поставяш чисто визуално в някакви рамки. Исках възрастта на главната героиня да остане в широк диапазон, тъй като в самата поема никъде не се обяснява каква е тя. Ползвахме текста като основа за по-нататъшното изграждане на сценария. По-късно се разбира какви са тези призраци и защо са там.“

Анимационният филм ”Задачи за деня“ e второто българско заглавие в надпреварата за „Оскар“. Филмът "Ага" на режисьора Милко Лазаров е претендентът ни в категорията "Чуждестранен филм". Той разказва историята на семейство от Сибир, чиито отношения модерният свят променя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама