Вълчев: Държавата дава 360 млн. лв. повече за увеличение на учителските заплати

11:54, 24 окт 19 / Политика 25 1900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В бюджета за следващата година са заложени средства в размер на 360 млн. лв. за увеличение на педагогическите специалисти. Това е повече от тазгодишното увеличение, което беше 330 млн. лв. Като процент увеличението ще бъде по-малко от 20%, с които увеличихме тази година. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва в Национална конференция на тема „Европейски ценности в образованието в България“, съобщава БГНЕС.

„Отделно очакваме да бъдат заложени средства за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в съответствие с общата политика за 10% увеличение на възнагражденията. Очакваме да бъдат заложени средства за увеличение на субсидиите на висшите училища и БАН. Надявам се, че ще успеем да реализираме няколко нови програми, които ще предстои да бъдат формулирани“, заяви Вълчев и добави, че за първа година ще има Национални програми в системата на висшето образование, с които да провокират ВУ да имат ефективни политики в определени област.

„Най-вероятно едната програма ще е за педагогическото образование. Ще имаме и целеви средства за модернизация на ученическите общежития“, обясни той и добави, че се надява да има средства и за оборудване на учебните кабинети, което е свързано с подобряването на методите на обучение.

Вълчев обясни, че очаква ръстът на средствата за образование да бъде над половин милиард лв. за следващата година, спрямо миналата година.

„2021 г. ще се предоставят допълнително 1 380 000 000 лв. спрямо 2017 г. за възнаграждение на педагогическите специалисти. Две години даваме по 330 млн. и още две години ще даваме по 360 млн. лв.“, уточни министърът и подчерта, че ще бъде надмината средната заплата за страната, като изключение от това прави столицата, където тя е по-висока.

Следващата седмица се очаква да бъде гласуван бюджетът за образование.

По време на конференцията Вълчев заяви, че възпитателната функция не е слизала от дневния ред на образователната система.

„Всички ни обединяват правилата и ценностите на обществото, на държавата, на общността ЕС, в която живеем. Обединява ни желанието да имаме по-добър, хармоничен и смислен живот. Затова разчитаме на системата на образованието“, заяви той и каза, че въпреки критиките срещу системата на предучилищното и училищно образование, тя е относително най-здрава, на която може да доверим децата и надеждата за по-добър живот.

Според него е необходим консенсус по отношение на това какво искаме и накъде отиваме.

„България винаги е била част от тези европейска цивилизация“, каза той в отговор на ръководителя на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ Торстен Гайслер, който призова в училище децата да се учат на критично мислене, демокрация, да зачитат чуждото мнение, равенството на половете, да зачитат правата на хората, да се засили чувствителността срещу дискриминацията, както ида разпознават пропагандата и да се противопоставят на речта на омразата.

По думите на Гайслер, всички тези ценности са записани в чл. 1 от договора на страната ни с ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама