Лекари предложиха начин за намаляване на риска от инсулт и коронарни заболявания. За да се намалят тези рискове, е необходимо от ежедневната ни диета да се изключи храна, която включва трансмазнини. Това съветва Антонина Стародубова, главен диетолог на свободна практика в Московския департамент по здравеопазване, предава БГНЕС.
"Трансмазнините се намират главно в продукти, съдържащи промишлено обработени, хидрогенирани масла - твърди маргарини, чипс, кифли, бисквити и закуски", каза експертът.
Освен това тя препоръча да се ограничи употребата на тлъсто месо и домашни птици, колбаси и пушени меса.
Диетологът отбелязва, че средиземноморската диета помага за понижаване на общия серумен холестерол и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
За да се предпазим от инсулт, е добре да ядем повече храни с високо съдържание на ненаситени мастни киселини и омега-3 мастни киселини, както и плодове и зеленчуци. Диетата трябва да включва умерени количества пилешко месо и млечни продукти, а порциите червено месо и сладки да се ограничат.
Добави коментар