НДК става домакин на Международно трианале на сценичния плакат

08:00, 26 окт 19 / Култура 25 2234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път НДК е домакин на едно от най-големите и влиятелни международни художествени изложения – Триенале на сценичния плакат. Тази година предстои деветото му издание. То е създадено преди 25 години от Божидар Икономов, Божидар Йонов и Албена Спасова.

659 плаката на автори от 30 държави ще бъдат разположени във фоайетата на НДК между 6 и 24 ноември.

Колекцията на 9-тото издание ще представи най-доброто от сферата на плаката през последните три години, а специалната тема - „Арт фестивали” - ще представи плакати, посветени на различни фестивали от традиционни и експериментални сценични форми - за документално, игрално и анимационно кино, плакати на фестивали за класическа и съвременна музика - джаз, опера, хорово пеене и мн. др.

Ще се откроят няколко интересни експозиции като изложбата на членовете на международното жури (Лекс Древински - Германия; Радован Йенко - Словения; Агнешка Жемишевска - Полша; Божидар Йонов - България), която заедно с плакатите в памет на Божидар Икономов ще бъде експонирана във фоайето пред Театър Азарян. Ценителите на визуалното изкуство също така ще могат да видят плакатите от последните 9 издания на прочутия Холандски фестивал.

9-тото Международно триенале ще повдигне завесата на случващото се в последните години на българската и световна културна сцена. Плакатите от различни арт събития на международно ниво ще създадат неповторима визуална среда, изпълнена с провокации и очаквания, потапяйки любителите на изкуството във ферия от цветове.

Входът за посетители е свободен.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама