Денят накратко - 25 октомври

19:00, 25 окт 19 25 4095 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Изборът на Гешев за главен прокурор - в центъра на вниманието, ''Арена Армеец'' в изборната нощ - сцена на работа и развлечения, МЗ със сигнал до ГДБОП... и още:

***

Всички говорят за избора на Гешев

По повод предстоящото одобрение на решението на ВСС от държавния глава Борисов заяви, че не се меси в работата на президента. "Законът е такъв - ВСС с 20 на 4 гласа е избрал този кандидат. Сега документът отива при президента. Кога той ще го подпише е негова работа", допълни той. 

Според представляващият ВСС Боян Магдалинчев, Иван Гешев е избран съгласно Закона за съдебната власт, а по време на изслушването му вчера е показал воля и желание да се бори с тежката престъпност. Той потвърди, че досега не имало толкова голямо напрежение относно избор на главен прокурор или пък на председател на Върховния съвет и в Закона няма разписани мерки за отсраняването на Иван Гешев заради гражданското недоволство, което не липсваше и днес и протестиращи отново афишираха исканията си за отсраняване на единствения кандидат.

Самият Иван Гешев посочи, че е човек, който обмисля внимателно всички критики и се променя в случаите, в които прецени, че те са градивни, обосновани и правилни. Според него все още има проблем с борбата с корупцията по високите етажи на властта, въпреки доклада на ЕК. Гешев подчерта, че наистина е бил искрен на изслушването. 

***

Работа и развлечения в изборната нощ

Карти и „Не се сърди човече“ ще забавляват чакащите в „Арена Армеец“ в изборната нощ. В залата е предвидено да има и развлекателна част за уплътняване на времето на чакащите.  Ще бъдат обособени кътове с екрани, на които ще бъдат прожектирани български филми. Терасата на залата ще бъде отворена за онези, които пушат. Има предвидени и пет медицински пункта.

Председателят на Общинската избирателна комисия - София Полина Витанова посочи, че това са най-тежките и сложни по вид избори в Изборния кодекс. С цел по-доброто протичане на изборите е увеличен и броят на членовете на ОИК - през 2015 г. те са били 15, а сега са 41 – т.е. над двойно повече. На всеки 3 часа те ще дават информация на журналистите, като първи данни ще бъдат предоставени в 21.00 ч.

***

Държавата се разплаща с животновъди

ДФ „Земеделие“ преведе по сметките 4,5 млн. лв. на 4 408 пчелари по държавна помощ de minimis. Средствата ще покрият част от годишния им разход за отглеждане на пчелно семейство. Премиерът Бойко Борисов поздрави експертите за обработването на документите на земеделските стопани в съвсем кратък срок.

Министър-председателят обяви, че днес от ДФЗ са изплатилки и 4,3 млн. лв. на 50 свиневъди за хуманно отношение към свинете, като общо по схемата до момента през тази година са платени над 18 млн. лв.

***

Онлайн измама с името на зам.-министър

Министерството на здравеопазването изпрати сигнал до ГДБОП. Причината за сигнала са спекулации с името на заместник-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, с институцията Министерство на здравеопазването и с Българската национална телевизия с цел продажба на стоки. Министерството на здравеопазването настоява своевременно да бъдат предприети всички законови действия за идентифициране на източника на фалшивата информация и за подвеждането му под отговорност. Сайтове като този – предмет на настоящия сигнал - съдържат категорично невярна информация и правят внушения, които са опасни за потребителите, а могат да бъдат и опасни за тяхното здраве.

От министерството напомнят, че официалният сайт на институцията се намира на интернет адрес: http://www.mh.government.bg/bg/

***

Откриха наркотици в две столични заведения

Операцията е проведена вчера, а действията са били насочени срещу разпространение на акцизни стоки без бандерол. В нея са участвали служители на „Икономическа полиция“, ГДНП и колегите им от СДВР. В рамките на операцията са проверени две заведения в столицата. В едно от тях в тайник в тоалетната в полиетиленов плик криминалистите открили бяло вещество на бучки със съмнение за наркотик (кокаин, около 100 грама), а в другото - полиетиленов плик с около 100 г амфетамин.

***

Продължават арестите във връзка с трагедията в Есекс

Още двама души - мъж и жена на 38 години, са задържани по подозрение за убийство и трафик на хора във връзка с 39-те тела, които бяха открити в камион в Есекс. И двамата са от Уорингтън, Чешир. По-рано в. "Сън" съобщи, че китайски банди, познати с името „Змиеглав“, са отговорни за трафика на 39-мата мъртви мигранти. Бандите се намират в източната провинция Фудзиен и склоняват милиони мигранти към робски труд и проституция. Припомняме, че жертвите бяха намерени в ранните часове в сряда в индустриалната зона „Уотърглед“ в тежкотоварен камион с варненска регистрация. Шофьорът беше задържан по подозрение в убийство. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама