Фандъкова: Експонираме археологията на пл. „Света Неделя“ и свързваме пешеходните пространства

20:28, 25 окт 19 25 3635 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Експонираме археологическите находки, които разкрихме при църквата „Св. Неделя“ и възстановяваме площада. През ноември започва представянето на проектите от международния конкурс, в който участват 7 международни архитектурни бюра. С реновирането на площада ще свържем и пешеходните зони в историческия център. В близост до „Света Неделя“ ще разкрием и средновековната църква „Св. Спас“.  Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ/СДС на среща с творци, археолози, архитекти и представители на туристическия бранш. 

„Културно-историческото наследство на София е отговорност и мисия за бъдещето на града и децата ни“, каза Фандъкова и допълни, че в последните години общината инвестира в разкриването и опазването му. Това е и една от причините за увеличаване на броя на туристите в София – с над 80% в последните 10 години.

„Успяхме да откупим една от знаковите сгради на София - къщата-музей на поета Пейо Яворов, което беше ангажимент, който поех. Предстои работа по конструктивното укрепване на сградата“, допълни Фандъкова. 

„Възстановихме и къщата на Ненко Балкански, която общината разви като център за литература и превод“, посочи кандидатът за общински съветник Малина Едрева. 

„Успяхме да запазим Царските конюшни и предстои тяхната социализация. Справихме се благодарение на устройствения план, който бяхме приели, с който не допуснахме  никакво ново застрояване и надстрояване“, обясни Фандъкова.   

Тя обясни, че с цел опазване на историческото наследство е създадена програма „Културно наследство“. С нея общината подпомага собствениците на сгради-паметници на културата в изработването на проекти за реставрацията им.

„Удължихме срокът за подаване на документи до края на ноември, за да могат повече собственици да участват“, съобщи кандидатът за общински съветник Силвия Христова. 

За 10 години са реставрирани десетки сгради, недвижими културни ценности и стари сгради в историческия център на София. Много от тях са сгради в района на Женския пазар. 

„В момента възстановяваме банята в Банкя и подготвяме проектите за баните в „Горна баня“ и „Овча купел“, за които осигурихме финансиране“, напомни Фандъкова.  

Продължава работата по експониране на археологически парк на неолитното селище в „Слатина“, както и зоната около Късноантичния мавзолей в Южен парк. 

Малина Едрева допълни, че общината работи активно за създаване на нови места за култура и предстои изграждането на център за съвременно изкуство на мястото на бившата топлоцентрала до НДК. 

В срещата участие взеха кандидатът за кмет на район „Възраждане“ Савина Савова и кандидатите за общински съветници от коалиция ГЕРБ/СДС Николай Стойнев, Зафир Зарков, Симеон Колев, Михаела Иванова и Николай Диков.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама