Осъдиха руснак, който тайно копаел биткойни в строго секретен ядрен изследователски център

10:47, 26 окт 19 / Свят 25 1950 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Осъдиха руснак, който тайно копаел биткойни в строго секретен ядрен изследователски център, разработващ ядрени оръжия, съобщава „Рашъ тудей“. Бившият служител Андрей Рибкин получи ефективна присъда от три години и три месеца затвор за „неразрешена употреба на служебен компютър“ за копаене на криптовалута докато е бил на работното си място. Съдът му наложи и глоба от 200 000 рубли (3130 долара).

Рибкин работел във водещ ядрен изследователски център на Русия, разположен в град Саров, на около 370 километра от Москва. Копаенето на биткойни изисква скъпоструващо и мощно оборудване, както и достъп до много електричество. Предприемчивият служител решил, че центърът е идеалното място за копаенето на криптовалутата, особено след инсталирането на мощен и чисто нов компютър преди няколко години.

Всъщност Рибкин не е единственият, който се е опитвал да копае биткойни в секретното съоръжение. Друг служител е глобен 450 000 рубли (7045 долара) миналия месец за същото нещо, а още един служител миналия месец получи 4-годишна ефективна присъда и глоба миналия месец.

Изследователите в ядрения център Саров разработиха първата ядрена и водородна бомба на Русия по време на Студената война. Работата им е от жизненоважно значение за ядрения арсенал на страната и все още в съоръжението се извършват подобни проучвания. Там се намира и уникалния Музей на ядрените оръжия. Заради секретната работа в съоръженията достъпът на туристи и чужденци до град Саров е забранен. Руснаците, които не живеят постоянно там, трябва да получат специално разрешение, за да посетят града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама