Силно замърсен въздух в Русе, Видин и Пловдив

09:56, 29 окт 19 25 3122 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Замърсяване в опасно високи стойности е регистрирано тази сутрин във Видин, Русе и Пловдив, съобщи Нова телевизия, като се позовава на портала „Air Quality Index” на Европейската комисия.

Във Видин измервателните уреди на изпълнителната агенция по околна среда са отчели концентрация на фини прахови частици 125 микрограма на кубичен метър, което е повече от 2 пъти над нормата.

В Пловдив станцията в ж.к. „Тракия” е регистрирала замърсяване 2 пъти над допустимото - 122 μg/куб.м при норма 50 μg/куб.м. В черната статистика попада и Русе, където стойностите на ФПЧ 2.5 са 56 μg/куб.м.

Въздухът в трите града е „много замърсен” и опасен за здравето. С особена сила това важи за деца, хора от третата възраст, както и за всички с белодробни заболявания и дихателни проблеми.

Освен Пловдив, Видин и Русе, в още шест града въздухът е замърсен над нормите, но в по-малка степен. Плевен, Ловеч, Горна Оряховица, Шумен, София и Перник отбелязват концентрация на фини прахови частици над нормата от 50 μg/куб.м.

С нахлуването на по-студен въздух очакваме атмосферата да се раздвижи и концентрацията на замърсители да намалее. По-осезаем вятър ще има в сряда по поречието на река Дунав, около Черноморието и в централните райони на Готрнотракийската низина.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама