Продължава борбата с пожара в Стара планина край Сърбия (Обновена)

12:39, 30 окт 19 25 4943 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 7:03, Обновено в 12:39

 

Цяла нощ екипи на пожарната, горски и доброволци следиха състоянието на пожара в Стара планина. 

От площада в Чипровци тази сутрин потеглиха 120 пожарникари, военни и доброволци, които ще се включат в борбата с огъня. Неофициално те разказаха, че ситуацията към момента почти е овладяна, но все още има участъци, които горят и се намират на трудно достъпни райони, които в последствие биха могли дяа създадат проблеми. Точно там ще бъдат съсредоточени техните усилия, предава БНТ.

Балканът над Чипровци пламна в неделя и се превърна в най-голямата стихия на Балканите към момента. 40 000 декара са засегнати от огъня - на българска и сръбска територия. У нас горят предимно високи храсти и треви в труднодостъпни райони. Във вторник обаче огънят засегна и гората.

Сърбия обяви извънредно положение заради пожарите в Стара планина

В момента ситуацията в Сърбия е по-тежка, защото там горят предимно гори,а у нас са засегнати основно високи храсти и сухи треви.

Надеждите на местните хора са със застудяването да дойдат и по-проливни дъждове, които да помогнат в борбата с огнената стихия. Мнението на хората в Чипровци, което те споделят и в социалните мрежи, е, че по всяка вероятност пожарът е запален умишлено.

Военнослужещи от Десети механизиран батальон – Враца помагат за гасенето на големия пожар в местностите „Кръста“ и „Нелова река“ в Стара планина, над Чипровци. 21 военнослужещи и 3 броя техника са включени в борбата с огнената стихия. 

Военнослужещите са под ръководството на началника на щаба на Десети механизиран батальон - Враца майор Божидар Величков и на командира на  формированието за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия капитан Стефан Иванов.

Действията на военнослужещите се извършват съвместно със служителите от „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама